January 17, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Rock-Hewn Churches of Ivanovo
sBHHZGxlKbI

Rotskerken van Ivanovo

  • Bulgarije

De Rotskerken van Ivanovo zijn een groep van uit rots gehouwen orthodoxe kerken, kapellen en kloosters in de Bulgaarse oblast Roese. Het complex staat bekend om zijn goed bewaarde middeleeuwse muurschilderingen. Sinds 1979 staan zij op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het complex werd gebouwd door monniken die de grotten in de regio tussen de 13e en 17e eeuw hebben bewoond. Op het hoogtepunt waren er 40 kerken en 300 bijgebouwen, waarvan vele verloren zijn gegaan.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
45
Inschrijvingsjaar:
1979
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Bulgarije, officieel de Republiek Bulgarije, is een land in Zuidoost-Europa, gelegen in het oosten van de Balkan en ten zuiden van de rivier de Donau.

Het land heeft een bevolking van 7.144.653 (2016) inwoners en een oppervlakte van 110.900 km². Sofia is de hoofdstad en met ruim 1,2 miljoen inwoners de grootste stad van het land. Andere belangrijke steden zijn Varna en Boergas (de belangrijkste havens van Bulgarije aan de Zwarte Zee), Plovdiv en Roese.

Provincies:

- Noordwest Bulgarije met: Montana, Vidin en Vratsa.
- Noord-Centraal Bulgarije met: Gabrovo, Lovetsj, Pleven, Roese en Veliko Tarnovo.
- Noord-Oost Bulgarije met: Dobritsj, Razgrad, Silistra, Sjoemen, Targovisjte en Varna.
- Zuid-West Bulgarije met: Blagoevgrad, Kjoestendil, Pernik, provincie en stad Sofia.
- Zuid-Centraal Bulgarije met: Chaskovo, Kardzjali, Pazardzjik, Plovdiv, Smoljan en Stara Zagora.
- Zuid-Oost Bulgarije met: Boergas, Jambol en Sliven.

Landoppervlakte:
110.900 km²
Hoofdstad:
Sofia
Overige steden:

- Sofia
- Plovdiv
- Varna
- Burgas
- Ruse
- Stara Zagora
- Pleven
- Sliven
- Dobrich
- Shumen

Landnummer:
359
Internetlandcode:
.bg
Aantal inwoners:
7.144.653
Valuta:
  • Bulgaarse Lev
Taal:
Bulgaars
Bezienswaardigheden:

Banya Bashi Moskee, Boyanakerk, Alexander Nevski-kathedraal, Veliko Tarnovo, de oude hoofdstad, Ridder van Madara, Rotskerken van Ivanovo, Thracisch graf van Kazanlak, Oude centrum van Nesebar, Natuurreservaat Srebarna, Nationaal park Pirin, Rilaklooster, Thracisch graf van Sveshtari, De zandformaties rond Melnik

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.