April 29, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Angkor
dcWoW-YUCng

Angkor

  • Cambodja

Met Angkor als werelderfgoed wordt bedoeld een gebied in de Cambodjaanse provincie Siem Reap waar veel ruïnes van oude tempels en steden zijn uit de periode van het Khmerrijk. Het is samen met de tempel Preah Vihear aan de grens met Thailand een van de twee monumenten in Cambodja, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Het werd opgenomen in 1992 en het is een cultuurerfgoed onder de naam Angkor. Angkor betekent in het Khmer "Heilige Stad".

De eerste stad in het gebied werd in 889 onder de naam Yasodharapura gesticht en dit begon een traditie van meer dan 500 jaar waarin er nieuwe tempels en steden werden gebouwd die opeenvolgend de hoofdstad van het Khmer-rijk werden. Dit rijk omvatte Cambodja, delen van Vietnam, Laos en Thailand.

Het gebied dat als monument is aangewezen is 400 km² groot en omvat het Angkor archaeologisch park en de landelijke en beboste gebieden eromheen.

Er zijn verschillende monumenten, zoals de stad en de tempel Angkor Wat en de Bayontempel bij Angkor Thom.

Angkor staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn buitengewone universele waarde als een van de belangrijkste archeologische locaties van Zuidoost-Azië. Het was ooit de hoofdstad van het Khmer-rijk en een belangrijk religieus, politiek en cultureel centrum tussen de 9e en 15e eeuw.

De tempels en monumenten van Angkor zijn opmerkelijk vanwege hun enorme schaal, architectuur en artistieke kwaliteit. Ze getuigen van de technologische en artistieke prestaties van het Khmer-rijk en zijn unieke culturele identiteit. De site bestaat uit meer dan 1.000 tempels, heiligdommen en andere monumenten, waaronder de beroemde Angkor Wat-tempel, die een van de grootste religieuze gebouwen ter wereld is.

De monumenten van Angkor hebben ook een belangrijke historische betekenis, omdat ze getuigen van de ontwikkeling van de Khmer-beschaving en de invloed van het hindoeïsme en boeddhisme in de regio. Angkor was een belangrijk handelscentrum en een ontmoetingsplaats voor culturen, met invloeden uit India, China en andere delen van Zuidoost-Azië.

Naast hun historische en culturele waarde, zijn de monumenten van Angkor ook van groot belang voor de lokale bevolking van Cambodja. Ze zijn een belangrijk symbool van de nationale identiteit en trots en zijn van economisch belang voor de regio door middel van toerisme.

De erkenning als werelderfgoed door UNESCO helpt bij het behoud en de bescherming van Angkor en draagt bij aan het bewustzijn van de unieke culturele en historische waarde van deze bijzondere plek voor de hele wereld.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
668
Inschrijvingsjaar:
1992
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.