September 24, 2020
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Nahanni National Park
mWctO2iA8Wo

Nationaal park Nahanni

  • Canada

Het nationaal park Nahanni is een nationaal park van Canada gelegen in het zuidwesten van de Northwest Territories, op 500 km ten westen van de stad Yellowknife.

Het park in de Mackenzie Mountains bergketen beslaat een gebied van zo'n 30.050 km². Centraal in het park ligt de South Nahanni River, een belangrijke zijrivier van de Liard. De wildwaterrivier doorsnijdt vier canyons in het gebied, passeert de 90 m hoge Virginia Falls watervallen en mondt dicht bij Nahanni Butte uit in de Liard, net buiten de grenzen van het parkdomein.

Het park was bij de opening in 1972 door toenmalig premier Pierre Trudeau 4.766 km² groot, maar werd met 23.000 km² uitgebreid in 2003 en in 2007 en 2009 verder vergroot tot de huidige omvang. Strikt gezien is het Park Reserve, wat betekent dat het wel een natuurreservaat is maar geen Nationaal Park volgens de Canadese regelgeving terzake.

Het reservaat was een van de eerste vier natuurgebieden die als werelderfgoed erkend werden tijdens de 2e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed in 1978 en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst werden

Criteria
  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
  • VIII. het is een bijzonder voorbeeld van belangrijke lopende ecologische en biologische processen in de evolutie en ontwikkeling van ecosystemen op het land, in zoet water, aan de kust en in en op zee, en van gemeenschappen van planten en dieren.
Continent:
  • Noord-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
24
Inschrijvingsjaar:
1978
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Vlag

Canada is een land in het noorden van Noord-Amerika. In het zuiden wordt het door de Verenigde Staten begrensd en in het oosten door de Atlantische Oceaan. De westelijke grens wordt gevormd door de Amerikaanse staat Alaska en de Grote Oceaan, en in het noorden ligt de Noordelijke IJszee. De hoofdstad van Canada is Ottawa en de grootste steden zijn Toronto, Montreal, Vancouver en Calgary. Canada is met een oppervlakte van 9.984.670 km² op Rusland na het grootste land ter wereld.

De naam Canada is afgeleid van het indiaanse woord kanata, wat nederzetting betekent. Het land werd al duizenden jaren bewoond door indianen en inuit voordat het vanaf de 15e en 16e eeuw door de Europeanen, met name Fransen en Engelsen, werd verkend en gekoloniseerd. Frankrijk raakte in 1763 zijn kolonie Nieuw-Frankrijk kwijt aan de Engelsen. In 1867 vormden vier Engelse koloniën de Canadese Confederatie. Met het Statuut van Westminster in 1931 kreeg Canada meer autonomie binnen het Britse Rijk en pas in 1982 werd het land door de Canada Act ook formeel geheel onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

Canada is een federale staat met 10 provincies en 3 territoria en een parlementaire constitutionele monarchie . Het staatshoofd van Canada is koningin Elizabeth II, die in Canada wordt vertegenwoordigd door de gouverneur-generaal terwijl het hoofd van de regering de minister-president is. Het is een tweetalig land waar zowel Engels als Frans een officiële status hebben. Canada is lid van het Gemenebest van Naties, APEC, OSA, de VN, de G8, de Francophonie en de NAVO.

Provincies:

Alberta, Brits Colombia, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland en Labrador, Nova Scotia, Ontario, Prins Edwardeiland, Quebéc, Saskatchewan,

Landoppervlakte:
9.984.670 km²
Hoofdstad:
Ottawa
Overige steden:

Quebec, Vancouver, Calgary, Edmonton, Winnipeg, Halifax, St. John's, Regina, Saskatoon

Landnummer:
1
Internetlandcode:
.ca
Aantal inwoners:
35.362.905
Valuta:
  • Canadese Dollar
Taal:
Engels en Frans
Bezienswaardigheden:

Icefields Parkway, National Gallery of Canada, Vancouver, De Niagara Watervallen, Banff National Park

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.