November 27, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Rideau Canal

  • Canada

Het Rideau Canal is een waterweg in Canada die de stad Ottawa in Ontario, gelegen aan de Ottawa River, verbindt met de stad Kingston in Ontario, gelegen aan de oevers van het Ontariomeer bij de uitmonding in de Saint Lawrencerivier.

De waterweg, met een totale lengte van 202 km bestaat voor een groot gedeelte uit de rivieren Rideau en Cataraqui, en de Boven-, Beneden- en Groot-Rideaumeren. Ongeveer 19 kilometer bestaat uit uitgegraven kanalen, waarbij de hoogteverschillen zijn weggewerkt met een totaal van 45 sluizen, gegroepeerd over 23 locaties. De waterweg is bevaarbaar voor schepen met een lengte tot 33.5 meter, een breedte van 9.1 meter en een diepgang van 1.5 m. Normale en permanent beschikbare operaties beperken de scheepvaart tot boten van 27.4 m, met 7.9 m breedte, 6.7 m hoogte en diepgang van 1.2 m.

Het project werd uitgedacht in de uitloop van de Oorlog van 1812. Het bleek duidelijk dat de Saint Lawrencerivier als grenslijn tussen het Verenigd Koninkrijk en zijn Canadese gebieden en de Verenigde Staten een niet betrouwbare transportroute was, en dat voor de verbinding van Montréal naar Kingston een meer landinwaarts alternatief diende uitgewerkt te worden, samen met een versteviging van de grens door forten.

Het traject werd uitgetekend door luitenant-kolonel John By van de Britse Royal Engineers en de graafwerken en constructie van de sluizen werden tussen 1826 en 1832 uitgevoerd. Het hele systeem van de waterweg met kanalen en sluizen is tot heden nog in gebruik, met de meeste originele bouwkundige constructies nog intact. Het is het oudste permanent in gebruik gebleven kanaalsysteem van Noord-Amerika.

Het kanaal werd uitgeroepen tot een National Historic Site of Canada in 1925. Tijdens de 31e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed in 2007 werd het Rideau Canal erkend als cultureel werelderfgoed en opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het kanaal wordt als een recreatieroute uitgebaat door Parks Canada waarbij de sluizen bemand zijn en beschikbaar voor doorvaart van midden mei tot midden oktober.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Noord-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1221
Inschrijvingsjaar:
2007
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.