March 28, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Dazu Rock Carvings
OWssAhAbcME

Dazu

  • China

Dazu is een stadje in de provincie Chongqing in het middenwesten van China. Nabij zijn de Rotssculpturen van Dazu te zien, een monument van het werelderfgoed. De sculpturen gaan terug tot de 7e eeuw en zijn zowel door boeddhistische, confucianistische als taoïstische filosofieën beïnvloed. In totaal zijn er 75 beschermde plekken met zo'n 50.000 beelden. Meer dan 100.000 Chinese karakters zijn in de rotsen gehakt.
De eerste sculpturen stammen uit 650, ten tijde van de vroege Tang-dynastie. De belangrijkste periode was tegen het eind van de 9e eeuw, toen Wei Junjing, de prefect van Changzhou, op de berg Beishan met sculpturen begon. In 1999 werden de sculpturen tot werelderfgoed verklaard. UNESCO verklaarde "...hun esthetische kwaliteit, hun rijke diversiteit aan onderwerpen, zowel seculier als religieus, en het licht dat zij werpen op het alledaagse leven van China gedurende deze periode. Zij vormen een bijzonder bewijs van de harmonieuze synthese van boeddhisme, taoïsme en confucianisme."

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
912
Inschrijvingsjaar:
1999
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.