November 1, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Keizerlijke graven van de Ming- en Qing-dynastieën

  • China

De Keizerlijke graven van de Ming- en Qing-dynastieën zijn zeven groepen graftombes in vijf provincies van Oost-China, die door de UNESCO in de sessies van 2000, 2003 en 2004 zijn opgenomen in de werelderfgoedlijst.

De tombes zijn ontworpen volgens de Chinese principes van de geomantiek. De locaties werden gekozen vanuit de gedachte harmonie te creëren tussen de natuurlijke omgeving en de grafmonumenten. De tombes werden gebouwd in een breed dal met uitzicht op een gebergte in het noorden, terwijl in het oosten en het westen heuvelruggen als omlijsting dienden. De toegang tot de tombe werd verschaft door een kilometers lange hoofdweg die 'Weg de Geesten' werd genoemd.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
1004
Inschrijvingsjaar:
2000
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.