June 1, 2023
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Het Grote Kanaal

  • China

Het Grote Kanaal is een kanaal in China en één van de langste ter wereld. De oudste gedeeltes zijn 500 jaar voor de jaartelling aangelegd. Het kanaal verbindt verschillende rivierbekkens en een groot aantal meren met elkaar. Het kanaal is in totaal 1794 kilometer lang. Het staat ook bekend onder de namen; Groot Kanaal, Groot Kanaal van China, het Grote Kanaal van China, het Keizerskanaal, het Grote Kanaal Peking-Hangzhou en als Groot Kanaal Beijing-Hangzhou.

Het is door de jaren heen altijd een belangrijke verbinding geweest tussen het noorden en zuiden van het vasteland van China, vooral voor het transport van goederen. Het kanaal is bevaarbaar tussen Hangzhou en Jining.

Het kanaal is opgesplitst in zeven gedeeltes: (van zuid naar noord):

- Jiangnan-kanaal
- Li-kanaal
- Zhong-kanaal
- Lu-kanaal
- Zuidelijk Kanaal
- Noordelijk Kanaal
- Tonghui(-rivier)

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
1443
Inschrijvingsjaar:
2014
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.