April 27, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Hubei Shennongjia

  • China

Hubei Shennongjia is een natuurgebied in de Volksrepubliek China waarin nog enkele van de laatste oerbossen van Centraal China voorkomen, en de habitat van enkele unieke faunaspecies die enkel in deze regio te vinden zijn. Shennongjia is ook de naam van een speciaal bosbouwdistrict op arrondissementsniveau in de Chinese provincie Hubei. Het is het enige "bosdistrict" in China, in 1970 werd deze unieke status door de Chinese Raad van State erkend.

De gouden stompneusaap, de nevelpanter en de Aziatische zwarte beer zijn ook zeldzame of bedreigde diersoorten in het biosfeerreservaat. Het natuurgebied is ook een van de weinige gekende biotopen van de met uitsterven bedreigde Chinese reuzensalamander.

Het gebied werd erkend als UNESCO Biosfeerreservaat in 1992, was ook reeds een UNESCO geopark en werd tijdens de 40e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed in juli 2016 in Istanboel erkend als werelderfgoed natuur en toegevoegd op de werelderfgoedlijst. De kern van het beschermde gebied heeft een oppervlakte van 62.851 ha met een aanvullende bufferzone van 41.536 ha. In de werelderfgoederkenning werd ook bijkomend omgeven door dezelfde voornoemde bufferzone een tweede zone van 10.467 ha opgenomen van het beschermd landschap van Laojunshan, gelegen binnen hetzelfde arrondissement.

Criteria
  • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
1509
Inschrijvingsjaar:
2016
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.