September 30, 2023
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Talamanca Range-La Amistad Reserves / La Amistad National Park
_pSZpiSr68A

Talamanca Range-La Amistad reservaten / Nationaal park La Amistad

  • Costa Rica

Talamanca Range-La Amistad reservaten / Nationaal park La Amistad (Spaans: Reservas de la Cordillera de Talamanca-La Amistad /Parque Nacional de la Amistad, voorheen Nationaal park La Amistad) is een natuurreservaat dat zowel in Costa Rica als in Panama ligt. Bij de begrenzing is het voorstel van UNESCO overgenomen, die het park op de werelderfgoedlijst heeft geplaatst; totaal 5770,71 km².

Het gedeelte in Costa Rica is ingeschreven in 1983, dat van Panama in 1990. Het bestaat vooral uit tropisch regenwoud. Om het gebied heen ligt een 15 kilometer brede bufferzone waarin diverse boeren hun bedrijf houden. Het gebied kent een grote diversiteit.

De zeven Costa Ricaanse gebieden zijn: Parque Nacional Barbilla, Parque Nacional Chirripó, Reserva Biológica Hitoy Cerere, Parque Internacional La Amistad, Zona Protectora Las Tablas, Reserva Forestal Río Macho en Parque Nacional Tapantí Macizo de la Muerte. Het Panamese gebied is: Parque Internacional La Amistad.

Criteria
  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
  • VIII. het is een bijzonder voorbeeld van belangrijke lopende ecologische en biologische processen in de evolutie en ontwikkeling van ecosystemen op het land, in zoet water, aan de kust en in en op zee, en van gemeenschappen van planten en dieren.
  • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.
Continent:
  • Zuid-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Latijns-Amerika en Caraïben
UNESCO-Volgnummer:
205
Inschrijvingsjaar:
1983
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.