November 26, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Romeinse monumenten, Dom en Onze-Lieve-Vrouwekerk van Trier

  • Duitsland

De Duitse stad Trier werd in de eerste eeuw voor Christus gesticht als Augusta Treverorum. Rond het jaar 300 was deze Colonia de grootste stad ten noorden van de Alpen. Veel van de Romeinse monumenten in Trier stammen dan ook uit deze bloeiperiode. Deze rijke aanwezigheid van Romeinse overblijfselen was in 1986 mede aanleiding voor de UNESCO om Trier op te nemen op de Werelderfgoedlijst. Naast de Romeinse monumenten zijn ook de dom en de Onze-Lieve-Vrouwekerk op de lijst opgenomen.

Romeinse monumenten in Trier zijn:

het nog gedeeltelijk herkenbare geometrische Romeinse stratenpatroon
- de Porta Nigra
- de Keizerthermen
- de Barbarathermen
- het Amfitheater van Trier
- de Romeinse brug
- de Basilica van Constantijn
de zuil van Igel. Hoewel gelegen buiten Trier, werd dit Romeinse monument expliciet ook opgenomen
ook de Trierse dom bezit nog Romeinse bouwdelen

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
Inschrijvingsjaar:
1986
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.