April 27, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Maulbronn Monastery Complex
Tg724hX0NFw

Abdij van Maulbronn

  • Duitsland

De abdij van Maulbronn is een voormalige cisterciënzerabdij, ten oosten van Maulbronn nabij Pforzheim in de deelstaat Baden-Württemberg. Ze geldt als een van de best bewaard gebleven middeleeuwse abdijen ten noorden van de Alpen en is dan ook sinds december 1993 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In de gebouwen is de overgang van de romaanse naar de gotische stijl goed te herkennen.

Op een oppervlakte van 5 ha, geordend rond de kerk en het klooster, vormen de talrijke dienstgebouwen een kleine stad, omringd met een muur van 850 m en verdedigings-torens. Onder het achtkantige torentje van de wasplaats (lavabo) staat een van de mooiste fonteinen met drie bekkens die de cisterciënzer architecten ons hebben nagelaten. De elegantie van het gotische stergewelf van de kapittelzaal steekt fel af tegen het romaanse kruisgewelf van de refter van de lekenbroeders.

Een legende vertelt hoe de monniken een geschikte plaats vonden voor hun klooster. Hun muilezel [Maul(esel)] met de bagage stopte, scharrelde met zijn hoef en vond een bron waarvan hij dronk. Dit was de ideale vestigingsplaats: Maulbronn! Etymologen houden het bij een andere verklaring van de naam die zou verwijzen naar ‘Mulenbrunnen’, een plaats in de buurt van een bron die een molen van water voorziet.

De Abdij van Maulbronn staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn historische en culturele betekenis als een van de best bewaarde voorbeelden van een middeleeuws cisterciënzer kloostercomplex in Europa.

Het klooster werd gesticht in 1147 en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de cisterciënzerorde, die bekend stond om zijn strenge regels en soberheid. De abdij groeide uit tot een belangrijk religieus en cultureel centrum en verwierf aanzienlijke rijkdom en macht.

Het kloostercomplex omvat een aantal goed bewaarde middeleeuwse gebouwen, waaronder de kerk, kloostergebouwen, een kloosterhof en een ommuurde tuin. Het complex heeft ook latere gebouwen uit de Renaissance en barok, evenals een indrukwekkende bibliotheek met meer dan 16.000 manuscripten en gedrukte boeken uit de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd.

Het feit dat de Abdij van Maulbronn zo goed bewaard is gebleven, maakt het een belangrijk voorbeeld van middeleeuwse kloosterarchitectuur en biedt een uniek inzicht in de geschiedenis en cultuur van Europa in de middeleeuwen. Daarom is het opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
546
Inschrijvingsjaar:
1993
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.