May 2, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Historisch centrum van Stralsund en Wismar

  • Duitsland

Stralsund, Nederlands maar verouderd: Straalsond, is een stad in Duitsland. Stralsund ligt aan de Oostzee, maar wordt daar door het eiland Rügen van afgeschermd. Het water tussen Stralsund en Rügen heet het Strelasund. Over het Strelasund ligt in Stralsund een brug naar Rügen.

De stad was een van de eerste leden van de Hanze. Van de Hanzetijd getuigt een groot aantal historische bouwwerken in baksteengotiek, waaronder het stadhuis en drie grote kerken: de Marienkirche of Mariakerk, de Nicolaaskerk en de Jakobikerk. De binnenstad staat sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en wordt sinds de Duitse hereniging grondig gerestaureerd.

De gemeente ligt in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Tot 2011 was het een kreisfreie Stadt, sindsdien is de stad Kreisstadt van het Landkreis Vorpommern-Rügen.
De havenstad Wismar ligt in de noordelijke Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren en telt 42.392 inwoners.De stad ligt direct aan de Oostzee en is na Rostock de tweede Oostzeehaven van de deelstaat. Tot 2011 was Wismar een kreisfreie stad, sindsdien is het de Kreisstadt van het Landkreis Nordwestmecklenburg.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1067
Inschrijvingsjaar:
2002
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.