April 27, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Aksum
TKAd9IaMDIg

Aksum

  • Ethiopië

Aksum, Aksoem of Axum is een stad in het uiterste noorden van Ethiopië, in de zone Mehakelegnaw van de regio Tigray, niet ver van de grens met Eritrea. De stad heeft 49.523 inwoners. De stad was in de oudheid het middelpunt van het koninkrijk van Aksum. Aksum is een UNESCO werelderfgoed sinds 1980.
Belangrijke bezienswaardigheden zijn de kathedraal van onze heilige Maria van Zion waar de ark van het verbond zou staan, een veld met obelisken en de paleizen van Kaleb en de Koningin van Sheba. Ten noordoosten van Aksum ligt het klooster Debre Damo.

Aksum, ook bekend als Axum, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de archeologische en historische waarde als een van de belangrijkste oude beschavingen in Afrika en als een belangrijk handelscentrum in de oudheid.

Gelegen in het noorden van Ethiopië, was Aksum een van de machtigste rijken in de oudheid en was het de hoofdstad van het Aksumitische Rijk, dat bloeide van de 1e tot de 8e eeuw na Christus. Aksum was een belangrijk handelscentrum op de oude zijderoute en speelde een belangrijke rol in de handel tussen Afrika, Azië en Europa.

De archeologische overblijfselen in Aksum zijn talrijk en getuigen van de rijke geschiedenis van het gebied. Ze omvatten oude obelisken en stèles, paleizen, koninklijke graven, kerken en andere religieuze monumenten.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Aksum is de obelisk van Aksum, ook bekend als de stele van Axum, een 24 meter hoge obelisk die dateert uit de 4e eeuw na Christus. Het is een van de hoogste obelisken ter wereld en staat bekend om zijn prachtige decoraties en inscripties.

Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn de koninklijke graven van Aksum, waaronder de tombe van koning Kaleb en koningin Gudit, en de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Zion, waar de Ark van het Verbond wordt bewaard.

Aksum werd in 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst vanwege de rijke geschiedenis en culturele betekenis van het gebied. Het wordt beschouwd als een belangrijk voorbeeld van de ontwikkeling van de beschaving en de handel in Oost-Afrika en is een belangrijk symbool van de identiteit van Ethiopië.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Afrika
UNESCO-Volgnummer:
15
Inschrijvingsjaar:
1980
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.