May 27, 2022
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Verla Groundwood and Board Mill
BTkm1HpvSpk

Hout- en kartonmolen van Verla

  • Finland

Verla is een 19e-eeuws dorp in de Finse gemeente Kouvola, dat gekenmerkt wordt door zijn molens. De eerste molen was in 1872 gebouwd door Hugo Nauman, maar deze brandde vier jaar later af. In 1882 werd vervolgens door Gottlieb Kreidl en Louis Haenel een hout- en kartonmolen gebouwd die uiteindelijk tot 1954 dienst zou doen. Daarna werd in de molen een museum opgezet gericht op molens, waarbij de meeste machines van de molen werden behouden.

Criteria
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
751
Inschrijvingsjaar:
1996
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Vlag

Finland, officieel de Republiek Finland, is een land in Noord-Europa met 5.498.211 inwoners. Finland grenst in het oosten aan Rusland, in het noorden aan Noorwegen en in het noordwesten aan Zweden. Ten zuiden wordt het van Estland gescheiden door de Finse Golf. Ten westen ligt de Botnische Golf en ten zuidwesten de Oostzee aan de overkant waarvan weer buurland Zweden ligt.
De hoofdstad is Helsinki. Finland wordt wel 'het land van de duizend meren' genoemd; in werkelijkheid zijn er ongeveer 188.000 meren. Het grootste meer is het Saimaameer. In het zuidoosten is het land bespikkeld met ontelbare meren en meertjes.
Het land is een democratische republiek met een gekozen president. Het presidentschap van Finland duurt zes jaar, plus een eventuele herkiezing van nog eens zes jaar, wat resulteert in een maximaal presidentschap van twaalf jaar.
De relatief kleine bevolkingsomvang en de lage bevolkingsdichtheid van Finland komt ook tot uiting in de steden van het land. Deze zijn gering in aantal en relatief klein van omvang. De hoofdstad Helsinki is met circa 610.000 inwoners met afstand de grootste stad van het land. In het stedelijk gebied van Helsinki wonen ruim 1,5 miljoen mensen, ruim een kwart van de totale bevolking. De steden Tampere en Turku hebben elk een agglomeratie van ongeveer 300.000 inwoners. Stedelijke gebieden met rond de 100.000 inwoners zijn Oulu, Lahti, Kuopio en Jyväskylä. Opvallend is de vrij grote ruimtelijke spreiding van de Finse steden, hoewel ze bijna alle in het zuidelijk deel van het land liggen.

Provincies:

Lapland, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Österbotten, Pirkanmaa, Satakunta, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Varsinais-Suomi, Etelä-Karjala, Päijät-Häme , Kanta-Häme, Uusimaa, Kymenlaakso , Åland

Landoppervlakte:
336855 km²
Hoofdstad:
Helsinki
Overige steden:

Joensuu, Jyväskylä, Kotka, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Rovaniemi, Tampere, Turku, Vaasa

Landnummer:
358
Internetlandcode:
.fi
Aantal inwoners:
5498211
Valuta:
  • Euro
Taal:
Fins
Bezienswaardigheden:

Saimaameer, Reindeer Park, Turku Castle, Olavinlinna, Domkerk van Turku, Helsinki Zoo, National Museum of Finland, Nationaal Park Oulanka, Heureka, Oud Rauma

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.