April 27, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Beschilderde grot van Pont d'Arc, bekend als de Grotte Chauvet-Pont d’Arc, Ardèche

  • Frankrijk

De Grotte Chauvet Pont d'Arc, kortweg Chauvet is een grot vlak bij Vallon-Pont-d'Arc in het departement Ardèche in Frankrijk. Het is de oudste laat-paleolithische bezienswaardigheid. De grot is meer dan 30.000 jaar oud en werd destijds bewoond door de cro-magnonmens. De grot is pas op 18 december 1994 ontdekt door Jean-Marie Chauvet, Éliette Brunel en Christian Hillaire. Er zijn vele grotschilderingen van dieren zoals leeuwen, neushoorns, oerossen, paarden en bizons. Deze schilderingen dienden waarschijnlijk om de jacht te verbeteren. In de grot zijn tot nog toe ongeveer driehonderd met rood of zwart geschilderde dierafbeeldingen gevonden en nog eens zoveel gravures. Daarnaast zijn er veel abstracte tekens en afdrukken van handen. De afbeeldingen zijn 9.000 tot 32.000 jaar oud, sommige dus meer dan 15.000 jaar ouder dan die in Lascaux. Sommige afgebeelde dieren waren nog nooit eerder in grotten uit de oudere steentijd gevonden. Andere, zoals de neushoorn, waren tot nog toe zeldzaam. In de grot zijn ook veel afbeeldingen gevonden van beren.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1426
Inschrijvingsjaar:
2014
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.