March 29, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Forts and Castles, Volta, Greater Accra, Central and Western Regions
vEQ6w8CqNOE

Forten en kastelen, Volta, Groot-Accra en de centrale en westelijke regio's

  • Ghana

Forten en kastelen, Volta, Groot-Accra en de centrale en westelijke regio's is de benaming van een serie bouwwerken in Ghana die onder deze verzamelnaam zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het werelderfgoed bestaat uit diverse voormalige Europese kastelen, forten en/of versterkte handelsposten die tussen 1482 en 1786 langs de Goudkust werden gebouwd. Ze verrezen onder meer in een periode van de grote Europese ontdekkingsreizen waarbij nieuwe handelsactiviteiten en kolonies ontstonden. De bouwwerken langs de Ghanese kust waren in handen van (onder andere) Portugezen, Britten, Nederlanders, Spanjaarden, Denen, Zweden en Duitsers. Onderling was er meermaals strijd om waarbij er ook conflicten waren met Afrikaanse mogendheden. Het waren verdedigingswerken die werden ingezet om onder meer handel te beschermen. Een aanzienlijk deel van de handel bestond uit goud en slaven.

Criteria
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)
Continent:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Afrika
UNESCO-Volgnummer:
34
Inschrijvingsjaar:
1979
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.