December 1, 2020
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Archeologisch Delphi

  • Griekenland

Delphi is een archeologische plaats en een moderne plaats met 1500 inwoners in de gelijknamige gemeente Delphi, regio Centraal-Griekenland. Uit opgravingen is gebleken dat de hele site reeds vanaf het 5e tot het 3e millennium v.Chr. als neolithische nederzetting in gebruik was tot in de Minoïsche tijd, en al een heilige plaats was toen zij later door de Myceners werd overgenomen. De orakelfunctie ging ook gewoon door nadat de site aan de god Apollon was gewijd. De attributen van de vroegere vruchtbaarheidsgodin werden op Athena overgedragen, die tevens de rol kreeg om haar halfbroer Apollon ter plaatse te beschermen.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
393
Inschrijvingsjaar:
1987
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Griekenland, officieel de Helleense Republiek is een land in Zuidoost-Europa, bestaande uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en een groot aantal eilanden. Deze eilanden vormen samen ongeveer 20{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van het landoppervlak.
Griekenland grenst in het noorden aan Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije. Voor het overige is het vasteland van Griekenland omgeven door de Middellandse Zee, de Ionische Zee en de Egeïsche Zee. De grootste eilanden zijn Kreta, Euboea, Lesbos en Rodos. Sinds 1974 is Griekenland een republiek.
Griekenland is vooral bekend door zijn geschiedenis. Het land heeft een vooraanstaande rol gespeeld in de klassieke oudheid. In het Oude Griekenland is de democratie als staatsvorm tot ontplooiing gekomen.

Provincies:

Attica, Centraal-Griekenland, Centraal-Macedonië, Kreta, Oost-Macedonië en Thracië, Epirus , Ionische Eilanden, Noord-Egeïsche Eilanden, Peloponnesos, Zuid-Egeïsche Eilanden, Thessalië, West-Griekenland, West-Macedonië

Landoppervlakte:
131957 km²
Hoofdstad:
Athene
Overige steden:

Thessaloniki, Lamia, Ioannina, Korfoe, Komotini, Iraklion, Mytilini, Tripoli, Larissa, Patras, Kozani, Rodos

Landnummer:
30
Internetlandcode:
.gr
Aantal inwoners:
10773253
Valuta:
  • Euro
Taal:
Grieks
Bezienswaardigheden:

Akropolis van Athene, de tempel van Apollo Epicurius, Athos, de Meteora-kloosters, Nationaal park Olympos

Wetenswaardigheden:

De Olympische Spelen hebben hun oorsprong in Griekenland. Aangenomen wordt dat de klassieke Spelen werden gehouden van 776 vóór tot 393 ná het begin van de christelijke jaartelling. De eerste moderne Spelen werden in 1896 georganiseerd.

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.