April 10, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Historisch cultuurlandschap van de Tokaj wijnstreek

  • Hongarije

Het historisch cultuurlandschap van de Tokaj wijnstreek toont de lange traditie van wijnproductie in deze regio van lage heuvels en rivierdalen. Het ingewikkelde patroon van wijngaarden, boerderijen, dorpen en kleine steden – met hun historische netwerken van diepe wijnkelders – illustreert elk facet van de productie van de beroemde Tokaj wijnen. De kwaliteit van deze wijnen wordt al bijna drie eeuwen strikt gereguleerd. In de labyrintische wijnkelders die uit meerdere verdiepingen bestaan, wordt wijn opgeslagen en gerijpt in vaten van zomereik. Het bekendste wijnkeldernetwerk is dat in de wijk Satoraljaujhely dat 27 kelders op verschillende niveaus verbindt.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1063
Inschrijvingsjaar:
2002
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Hongarije is een land in Centraal-Europa, van noord naar zuid doorsneden door de Donau en grenzend aan Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië.
Hongarije heeft een gematigd landklimaat. In de hoogste delen van het Transdanubisch Middelgebergte en het Noordelijk Middelgebergte heerst een subalpien klimaat. De Grote Laagvlakte heeft een echt landklimaat. Hongarije heeft koude, natte winters en warme zomers.
Naar landschap kan Hongarije ruwweg in vier delen opgedeeld worden. Verreweg de omvangrijkste daarvan is de Grote Hongaarse Laagvlakte of de Alföld, ten oosten van de Donau. Deze vlakte beslaat het midden en zuidoosten van het land, waar zich ooit de Hongaarse poesta uitstrekte. In het oosten wordt de vlakte net over de grens in Oekraïne en Noord-Roemenië begrensd door de oostelijke Karpaten. In het zuiden zet de Alföld zich voort in Roemenië en Servië om daar uiteindelijk te eindigen tegen de zuidelijke Karpaten. Midden door de vlakte stroomt de Tisza, in grootte de tweede rivier van Hongarije.

Provincies:

Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém, Zala

Landoppervlakte:
93024 km²
Hoofdstad:
Boedapest
Overige steden:

Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár

Landnummer:
36
Internetlandcode:
.hu
Aantal inwoners:
9874784
Valuta:
  • Hongaarse forint
Taal:
Hongaars
Bezienswaardigheden:

Balatonmeer, Donauknie, Fertő tó, Nationaal Park Hortobágy

Wetenswaardigheden:

Behalve aan de Hongaarse volksmuziek heeft Hongarije ook bijgedragen aan de klassieke muziek met componisten als Béla Bartók, Zoltán Kodály en Franz Liszt.

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.