April 27, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Brú na Bóinne - Archaeological Ensemble of the Bend of the Boyne
IHCNLPTm6kA

Archeologisch complex The Bend of the Boyne

  • Ierland

Het gebied ‘The Bend of the Boyne’ beslaat ongeveer 780 hectare en ontleent zijn naam aan het feit dat het aan alle kanten gedefinieerd wordt door de rivier de Boyne. Het complex illustreert de duurzaamheid van een nederzetting met een in het Neolithische tijdperk te vinden oorsprong. De verschillende monumenten – in het bijzonder de grote tombe – vertegenwoordigen belangrijke culturele, sociale, artistieke en wetenschappelijke ontwikkelingen over een aanzienlijke periode. De grafheuvels vormen een spectaculaire overlevering van de uitvoering van een reeks ideeën en overtuigingen met buitengewone historische betekenis die ongeëvenaard zijn in de rest van Europa.

Het Archeologisch complex van Brú na Bóinne, ook wel bekend als The Bend of the Boyne, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn buitengewone universele waarde en belang als prehistorische ceremoniële site.

Het complex bestaat uit drie neolithische passagegraven: Newgrange, Knowth en Dowth, die gebouwd werden tussen 3200 en 2900 v.Chr. De site is een van de grootste megalithische monumenten van Europa en een van de belangrijkste overblijfselen van de neolithische periode in de wereld.

Wat de site uniek maakt, is niet alleen de omvang en complexiteit van de structuren, maar ook de artistieke en symbolische betekenis van de decoratie van de graven. De megalithische bouwwerken zijn opmerkelijk vanwege de zorgvuldigheid van de bouw, de astronomische uitlijning en de indrukwekkende kunstwerken die op de stenen zijn gebeiteld, waaronder spiralen, cirkels en andere geometrische patronen.

Het complex van Brú na Bóinne is van onschatbare waarde voor het begrip van de prehistorische cultuur en de architectuur in Europa en wordt beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van de wereld. Daarom is het in 1993 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
659
Inschrijvingsjaar:
1993
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.