January 29, 2022
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

h8BJTggtwW0

Archeologische ruïnes van Mohenjodaro

  • Pakistan

Mohenjodaro is een stad uit de Indusbeschaving, gelegen op zo'n 28 km van het huidige Larkano in de provincie Sindh van Pakistan, en door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Het is beter geconserveerd dan Harappa, dat eerder was ontdekt en leverde veel informatie op over de beschaving waar het uit voortgekomen is. Mohenjodaro ligt 600 km ten zuiden van Harappa. Het is gebouwd rond 2600 v.Chr. en werd verlaten rond 1700 v.Chr. Dit laatste was naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van de wijziging van de loop van de rivier waar het aan lag en die de hele beschaving in de streek voedde. Het werd herontdekt in de jaren twintig van de 20e eeuw. De site lijdt schade van het stijgende grondwater van de nabije Indus.

Men heeft de taal en het schrift van de Indusbeschaving nog niet kunnen ontcijferen, zodat ook de oorspronkelijke naam van deze en andere steden uit de omgeving (ook de Punjab en Gujarat) onbekend blijft.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
138
Inschrijvingsjaar:
1980
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Pakistan, officieel de Islamitische Republiek Pakistan, is een land in Zuid-Azië dat ligt op het Indisch subcontinent, grenzend aan India, Afghanistan, Iran, China en aan de Arabische Zee. De hoofdstad is Islamabad. Met een inwoneraantal van 201.995.540 staat Pakistan op de zesde plaats in de Lijst van landen naar inwonertal. Pakistan maakte oorspronkelijk samen met India en Bangladesh deel uit van Brits-Indië.
Pakistan heeft een oppervlakte van 796.095 km². Ten zuiden van het land bevindt zich de Arabische Zee, met 1046 km kustlijn. Ten oosten ligt India, ten noordoosten China, ten noorden en noordwesten ligt Afghanistan en ten westen ligt Iran.
De belangrijkste rivier is de Indus. Het noorden van Pakistan is bergachtig, en sommige bergen, zoals de K2 in Kasjmir, behoren tot de hoogste in de wereld. In het zuiden vindt men het Kirthargebergte. In het zuiden komen woestijnen voor.

Provincies:

Sindh, Punjab, Khyber-Paktunkhwa, Beloetsjistan

Landoppervlakte:
796095 km²
Hoofdstad:
Islamabad
Overige steden:

Karachi, Lahore, Faisalabad, Rawalpindi, Multan, Hyderabad, Gujranwala, Pesjawar, Quetta

Landnummer:
92
Internetlandcode:
.pk
Aantal inwoners:
201995540
Valuta:
  • Pakistaanse Roepie
Taal:
Urdu
Bezienswaardigheden:

Badshahi Mosque, Faisal Mosque, Wagah Border , Lahore Fort, Margalla Hills, Daman-e-Koh, Pakistan monument, Frere Hall, Empress Market, Fort Rohtas

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.