May 26, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

HVWB9FaVY5g

Sabratha

  • Libië

Sabratha is de westelijkste van Tripolitana, de drie steden van het Romeinse Libië. De ruïnes van de stad zijn nog steeds te zien. Naast Lepcis Magna (oostelijk van Tripoli) vormen ze een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Tripoli en omgeving. De stad is in de 7e eeuw v.Chr. gesticht door de Feniciërs. Zij beleefde haar hoogtijdagen tijdens de regeringsperiode van de Romeinse keizers Antoninus Pius (138-161), Marcus Aurelius (161-180), Commodus (180-192) en Septimius Severus (193-211).

De belangrijkste bezienswaardigheid van Sabratha is het theater. Het is in 190 onder de regering van Commodus gebouwd en is in gebruik geweest tot aan de aardbeving van 365. Omdat Mussolini er eens wilde spreken, is het in de jaren dertig voor een groot deel herbouwd.

Het mausoleum met het beeld van de Egyptische god Bes is Neo-Punisch, dat wil zeggen dat het dateert uit de Romeinse tijd maar naar een Punisch model is gebouwd.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
Continent:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
184
Inschrijvingsjaar:
1982
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.