November 29, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Sangiran, vindplaats van de vroege mens

  • Indonesië

Sangiran is een archeologische opgraving op het eiland Java in Indonesië. Het gebied omvat een oppervlakte van 48 km2 en is gelegen op Midden-Java, ongeveer 15 kilometer ten noorden van Surakarta, in de vallei van de rivier de Solo. In 1996 werd het gebied toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

In 1934 begon de antropoloog Ralph von Koenigswald met onderzoek in het gebied. Tijdens de opgravingen in de daarop volgende jaren werden fossielen van de eerste voorouderen van de mens, de Pithecanthropus erectus hier gevonden. Sindsdien zijn nog een 60 tal fossielen, waaronder van Meganthropus hier gevonden.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
593
Inschrijvingsjaar:
1996
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Indonesië, officieel de Republiek Indonesië, is een land gelegen in Zuidoost-Azië. Het land bestaat uit een archipel van 17.508 eilanden en is daarmee 's werelds grootste eilandstaat. Het land grenst direct aan Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Maleisië. Andere landen die Indonesië omringen zijn Singapore, Brunei, de Filipijnen, Australië en de door India bestuurde Nicobaren.
De eilandstaat heeft een totale oppervlakte van 1.904.569 km². Met een populatie van 258.316.051 is het qua inwoneraantal het op drie na grootste land ter wereld en tevens het land met de grootste moslimbevolking, hoewel de islam geen staatsreligie is. Indonesië is een republiek met een gekozen parlement en een president. De hoofdstad is Jakarta.
De Indonesische archipel is al zeer lang een belangrijke handelsregio. Reeds in de 7e eeuw waren er handelsroutes tussen het koninkrijk Srivijaya en China. De geschiedenis van Indonesië is sterk beïnvloed door sterke machten van buitenaf die werden aangetrokken door de natuurlijke rijkdommen van Indonesië. Onder invloed van India floreerden het hindoeïsme en boeddhisme in de eerste eeuwen na Christus. Islamitische handelaren brachten de islam met zich mee en Europese machten bevochten elkaar om de handelsmonopolies in de specerijenhandel tijdens de tijd van de ontdekkingsreizigers. Uiteindelijk werd het land gedurende drieënhalve eeuw een Nederlandse kolonie. Indonesië verklaarde zich onafhankelijk na de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien is de geschiedenis van het land turbulent geweest en wordt ze gekenmerkt door natuurrampen, corruptie, afscheidingsbewegingen, democratisering en snelle economische veranderingen.

Provincies:

De Kleine Soenda-eilanden, Java, Kalimantan, Molukken, Nieuw-Guinea, Celebes , Sumatra

Landoppervlakte:
1904569 km²
Hoofdstad:
Jakarta
Overige steden:

Bandung, Makassar, Malang, Medan, Semarang, Soerabaja, Palembang

Landnummer:
62
Internetlandcode:
.id
Aantal inwoners:
258316051
Valuta:
  • Indonesische Rupiah
Taal:
Bahasa Indonesia
Bezienswaardigheden:

Tempelcomplex van Borobudur, Nationaal park Ujung Kulon, Nationaal park Komodo, Prambanan-tempels, Het terrein van Sangiran, Nationaal park Lorentz, Tropisch regenwoud van Sumatra, Tobameer op Sumatra, Bromo (vulkaan)

Wetenswaardigheden:

Op Java kent men de traditionele wayangvoorstelling. Dat is een toneelvoorstelling met poppen, achter een doek. Door verlichting vanachter het doek ziet de toeschouwer een schouwspel dat met speciaal gemaakte wayangpoppen wordt gespeeld. Deze wayangpoppen zijn vaak heel gedetailleerd gemaakt, met veel versieringen. De wayangvoorstelling wordt vaak begeleid door de Gamelan en de wayangverteller spreekt in het (traditioneel-/oud-) Javaans. Het is niet mogelijk om zomaar wayangverteller worden, er is een opleiding voor vereist welke op Java gevolgd kan worden.

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.