January 29, 2022
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Citadel van Arbil

  • Irak

De Citadel van Arbil is een tell of nederzettingsheuvel en het historische centrum van Arbil in Iraaks-Koerdistan. Het is een van de steden in het Nabije Oosten waarvan beweerd wordt dat het de langst bewoonde nederzetting ter wereld is. De citadel is in 2010 door Irak voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de 38e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed in juni 2014 werd de site erkend als werelderfgoed.

Criteria
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
1437
Inschrijvingsjaar:
2014
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Irak, officieel de Republiek Irak, is een land in het Midden-Oosten. Het ligt voor een groot deel in en rond het stroomgebied van de rivieren de Eufraat en de Tigris. Irak grenst in het zuidoosten aan de Perzische Golf, en verder met de klok mee aan Koeweit, Saoedi-Arabië, Jordanië, Syrië, Turkije en Iran. Het land behoort tot de Arabische Liga.
Wat betreft de naam van het land wordt wel beweerd dat deze in de loop der eeuwen van de naam van de stad Uruk zou zijn afgeleid.
Irak heeft een oppervlakte ongeveer gelijk aan 12 keer de oppervlakte van Nederland. In het noorden reiken de bergen tot 3.600 meter hoog en in het zuiden ligt het land net boven de zeespiegel. Van noord naar zuid stromen de twee grote rivieren die in Turkije ontspringen, de Eufraat en Tigris. Bij al-Qunra komen de rivieren samen en verandert de naam in Sjatt al-Arab. Na circa 185 kilometer stroomt de rivier in de Perzische Golf. Na Bagdad is het verval gering en de stroomsnelheid van de rivieren laag. Irak is grotendeels door buurlanden ingesloten, de kustlijn is slechts 58 kilometer lang.

Provincies:

Bagdad, Salah ad-Din, Diyala, Wasit, Maysan, Basra, Dhi Qar, Al-Muthanna, Al-Qadisiyah, Babil, Karbala, An-Najaf, Al-Anbar, Ninawa, Duhok, Arbil, At-Ta'mim, Sulaymaniyah

Landoppervlakte:
435052 km²
Hoofdstad:
Bagdad
Overige steden:

Tikrit, Amarah, Basra, Ramadi, Mosoel, Duhok, Al Koet, Kirkoek, Hilla

Landnummer:
964
Internetlandcode:
.iq
Aantal inwoners:
38146025
Valuta:
  • Iraakse Dinar
Taal:
Arabisch
Bezienswaardigheden:

Citadel of Arbil, Imam Hussain's shrine, Erbil-Kurdistan, Al-Mutanabbi Statue, Babylon, Great Mosque of Kufa, Al-Shaheed Monument

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.