October 25, 2020
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Historische bazaar van Tabriz

  • Iran

De Bazaar van Tabriz is een van de oudste en grootste bazaars van het Midden-Oosten. De bazaar is gelegen in het centrum van de stad Tabriz in het noordwesten van Iran. De oppervlakte van de bazaar is bijna drie vierkante kilometer en daarmee is het de grootste bazaar van Iran. Het is daarmee één van de grootste bouwwerken ter wereld. In 2010 werd de Bazaar van Tabriz tijdens de 34e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed op de werelderfgoedlijst geplaatst. Nabij de bazaar bevindt zich de Vrijdagmoskee van Tabriz.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
1346
Inschrijvingsjaar:
2010
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Iran, officieel de Islamitische Republiek Iran, is een land in west-Azië. De hoofdstad is Teheran, dat met meer dan 10 miljoen inwoners tevens de grootste stad van het land is. In totaal wonen er in Iran 82.801.633 mensen. Het Perzisch, een Indo-Europese taal, is de officiële taal van Iran.
Iran/Perzië heeft een bijzonder lange geschiedenis en kan met recht een van de bakermatten van de beschaving worden genoemd.
Iran ligt in het Midden-Oosten en grenst aan Irak, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. De Perzische Golf en de Golf van Oman bevinden zich ten zuiden en de Kaspische Zee ten noorden van Iran. Iran deelt de Kaspische Zee, behalve met de republiek van Azerbeidzjan en Turkmenistan, ook met Kazachstan en Rusland. Aan de kust tegenover de Perzische Golf liggen Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman.
Teheran is de hoofdstad en grootste stad in Iran, dat ook het culturele, commerciële en industriële centrum van het land is. Iran is een belangrijke regionale en midden macht, met aanzienlijke invloed in de internationale energiezekerheid en de wereldeconomie door middel van zijn grote reserves van fossiele brandstoffen, Iran is de op drie na grootste olie-exporteur ter wereld. De export van aardolie en aardgas vormen de belangrijkste bron van inkomsten van Iran.

Provincies:

Fārs, Kermān, Eşfahān, Tehrān, Khorāsān-e Razavī, Yazd, Sīstān va Balūchestān

Landoppervlakte:
1628750 km²
Hoofdstad:
Teheran
Overige steden:

Mashhad, Tabriz, Shiraz, Abadan, Kerman, Zahedan, Karaj, Rasjt, Yazd, Hamadan, Koramsjar, Ahvaz, Urmia, Arak, Qom, Isfahan

Landnummer:
98
Internetlandcode:
.ir
Aantal inwoners:
82801633
Valuta:
  • Iraanse Rial
Taal:
Perzisch
Bezienswaardigheden:

Chogha Zanbil, Persepolis, Takht-E Soleyman, Pasargadae, de Behistuninscriptie, Shushtar, Meidan Emam, het heiligdom van Safi al-din

Wetenswaardigheden:

Iran heeft zijn eigen kalender, de Iraanse kalender. Het begin van de jaartelling is de hidjra, de vlucht van de profeet Mohammed van Mekka naar Medina in 622. De Iraanse kalender is een zonnekalender, dit in tegenstelling tot de islamitische kalender, die een maankalender is.

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.