June 18, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Quseir Amra
dTZaXZifgdQ

Quseir Amra

  • Jordanië

Quseir Amra of Qusair Amra is een historisch badhuis dat deel uitmaakte van een jachtslot. Het is gesitueerd in Jordanië ongeveer tachtig kilometer ten oosten van de hoofdstad Amman. Quseir Amra behoort tot de zogenoemde 'woestijnkastelen' door de dynastie van de Omajjaden gebouwd ten oosten en zuiden van Amman. Het gebouw dateert waarschijnlijk uit de periode 711 - 715 en is gebouwd in opdracht van kalief Walid I. De schilderingen zijn mogelijk van een latere datum en werden dan tussen 730 en 740 aangebracht.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
327
Inschrijvingsjaar:
1985
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.