September 20, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Tamgaly

  • Kazachstan

Tamgaly is een gebied in het Oblast Almaty in Kazachstan. Het valt binnen het Zevenstromenland. In dit gebied zijn zo'n vijfduizend petrogliefen te vinden. De tekeningen werden in de brons- en ijzertijd uitgekrast in de rotsen van een rivierkloof. Op deze tekeningen zijn mensen, goden en dieren uitgebeeld.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
Continent:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Afrika
UNESCO-Volgnummer:
1145
Inschrijvingsjaar:
2004
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Kazachstan, officieel de Republiek Kazachstan, is een land in Azië en Europa dat grenst aan Rusland, China, Kirgizië, Oezbekistan, Turkmenistan en de Kaspische Zee. Kazachstan is het grootste land in Centraal-Azië. Het grondgebied ten westen van de rivier de Oeral wordt tot Europa gerekend.
Kazachstan is een etnisch bont en multicultureel land. Er wonen meer dan 50 nationaliteiten. De belangrijkste bevolkingsgroepen zijn de Kazachen, een Turks volk dat 61 {1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van de bevolking vormt. Tot de minderheden van Turkse volkeren behoren de 475.000 Oezbeken, 246.000 Oeigoeren, 227.000 Wolga-Tataren, en daarnaast kleinere groepen Azerbeidzjanen, Balkan-Turken en Tadzjieken. De grootste minderheid vormen de Russen. In de laatste jaren zijn echter vele Russen geremigreerd naar Rusland. Verdere minderheden van Europese herkomst zijn de Oekraïners, Kazachstanduitsers en kleine gemeenschappen van Polen en Wit-Russen. In Kazachstan zelf worden Tataren, ondanks hun Turkse taal en het voornamelijk islamitische geloof van de eerstgenoemden, over het algemeen tot Europese minderheden gerekend, omdat ze qua cultuur veel dichter bij Russen staan dan bij andere Turkse en/of islamitische volkeren. Ook hebben veel Tataren eerder een Noord-Europees uiterlijk dan een Aziatisch of Zuid-Europees. Tot de belangrijkste volkeren uit de Kaukasus behoren Tsjetsjenen en Ingoesjen. Iraanssprekende minderheden zijn de Koerden. Volkeren als de Dunganen en Koreanen, die de laatste decennia naar Kazachstan zijn gemigreerd vanuit Oost-Azië, vormen slechts een klein deel van de bevolking.

Provincies:

Almaty, Aqmola, Aqtöbe, Astana, Atıraw, Bajkonoer, Batıs Qazaqstan, Jambıl, Mañğıstaw, Oñtüstik Qazaqstan, Pavlodar, Qarağandı, Qostanay, Qızılorda, Şığıs Qazaqstan, Soltüstik Qazaqstan

Landoppervlakte:
2724900 km²
Hoofdstad:
Astana
Overige steden:

Taldıqorğan, Kökşetaw, Aqtöbe, Atıraw, Oral, Taraz, Aqtau, Şımkent, Pavlodar, Qarağandı, Petropavl

Landnummer:
7
Internetlandcode:
.kz
Aantal inwoners:
18360353
Valuta:
  • Kazachstan Tenge
Taal:
Kazachs
Bezienswaardigheden:

Christus Hemelvaartkathedraal, Bayterek, Medeu, Nur-Astana Mosque, Duman Center, Atyrau History Museum, De Tamgaly Petrogliefen, Panfilov Park, Kök Töbe

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.