September 24, 2020
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Westelijke Tiensjan

  • Kazachstan

De Tiensjan of Tian Shan is een bergketen in Centraal-Azië, in het grensgebied van Kazachstan, Kirgizië en de Chinese autonome regio Sinkiang. In de meeste talen wordt de Chinese naam gebruikt welke "hemelse bergen" betekent . De hoogste toppen in de Tiensjan zijn de Overwinningspiek en de iets noordelijker gelegen Chan Tengri (7010 m), die zich op het Chinees-Kirgizisch-Kazachse drielandenpunt bevindt en de noordelijkste "zevenduizender" van de wereld is. Tussen beide bergen bevindt zich de Eňilčekgletsjer, de grootste van de Tiensjan. Ten westen hiervan ligt het meer Ysykköl, dat het op een na grootste bergmeer ter wereld is.

De Tiensjan vormt de waterscheiding tussen het stroomgebied van de Tarim aan de zuidoostkant en dat van de Ili, de Syr Darja en de Tsjoej aan de noordwestkant. Al deze rivieren zijn endoreïsch: dat wil zeggen dat niets van de neerslag die in het gebergte valt de oceaan bereikt. Het gebergte watert af op het Lop Nor, het Balkasjmeer en het Aralmeer. Het water van de Tsjoej bereikt geen enkel meer, maar verdampt voortijdig in de steppe zonder de Syr Darja te bereiken. De zuidwestelijke voortzetting van de Tiensjan is de Pamir en de noordoostelijke de Bogda Shan. De voornaamste verkeersroute door de Tiensjan loopt via de Torugartpas op de grens van China en Kirgizië.

Criteria
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
1490
Inschrijvingsjaar:
2016
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Kazachstan, officieel de Republiek Kazachstan, is een land in Azië en Europa dat grenst aan Rusland, China, Kirgizië, Oezbekistan, Turkmenistan en de Kaspische Zee. Kazachstan is het grootste land in Centraal-Azië. Het grondgebied ten westen van de rivier de Oeral wordt tot Europa gerekend.
Kazachstan is een etnisch bont en multicultureel land. Er wonen meer dan 50 nationaliteiten. De belangrijkste bevolkingsgroepen zijn de Kazachen, een Turks volk dat 61 {1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van de bevolking vormt. Tot de minderheden van Turkse volkeren behoren de 475.000 Oezbeken, 246.000 Oeigoeren, 227.000 Wolga-Tataren, en daarnaast kleinere groepen Azerbeidzjanen, Balkan-Turken en Tadzjieken. De grootste minderheid vormen de Russen. In de laatste jaren zijn echter vele Russen geremigreerd naar Rusland. Verdere minderheden van Europese herkomst zijn de Oekraïners, Kazachstanduitsers en kleine gemeenschappen van Polen en Wit-Russen. In Kazachstan zelf worden Tataren, ondanks hun Turkse taal en het voornamelijk islamitische geloof van de eerstgenoemden, over het algemeen tot Europese minderheden gerekend, omdat ze qua cultuur veel dichter bij Russen staan dan bij andere Turkse en/of islamitische volkeren. Ook hebben veel Tataren eerder een Noord-Europees uiterlijk dan een Aziatisch of Zuid-Europees. Tot de belangrijkste volkeren uit de Kaukasus behoren Tsjetsjenen en Ingoesjen. Iraanssprekende minderheden zijn de Koerden. Volkeren als de Dunganen en Koreanen, die de laatste decennia naar Kazachstan zijn gemigreerd vanuit Oost-Azië, vormen slechts een klein deel van de bevolking.

Provincies:

Almaty, Aqmola, Aqtöbe, Astana, Atıraw, Bajkonoer, Batıs Qazaqstan, Jambıl, Mañğıstaw, Oñtüstik Qazaqstan, Pavlodar, Qarağandı, Qostanay, Qızılorda, Şığıs Qazaqstan, Soltüstik Qazaqstan

Landoppervlakte:
2724900 km²
Hoofdstad:
Astana
Overige steden:

Taldıqorğan, Kökşetaw, Aqtöbe, Atıraw, Oral, Taraz, Aqtau, Şımkent, Pavlodar, Qarağandı, Petropavl

Landnummer:
7
Internetlandcode:
.kz
Aantal inwoners:
18360353
Valuta:
  • Kazachstan Tenge
Taal:
Kazachs
Bezienswaardigheden:

Christus Hemelvaartkathedraal, Bayterek, Medeu, Nur-Astana Mosque, Duman Center, Atyrau History Museum, De Tamgaly Petrogliefen, Panfilov Park, Kök Töbe

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.