November 24, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Heilige Kaya-wouden van Mijikenda

  • Kenia

De Heilige Kaya-wouden van Mijikenda zijn een aantal op beboste heuvels gebouwde versterkte dorpen, kaya's, van het Mijikenda-volk. De kaya's liggen verspreid langs 200 kilometer van de Keniaaanse kust. De Kaya-wouden werden in 2008 opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De kaya's werden vanaf de 16e eeuw gebouwd door de Mijikenda, die in die tijd vanuit Somalië naar het zuiden migreerden. In de 20e eeuw raakten de kaya's in onbruik, maar ze worden nog steeds vereerd als de vergaarplaatsen van het spirituele geloof van de Mijikenda en als verblijfplaats van de voorouders. De Mijikenda-gemeenschap onderhoudt de inmiddels door ontbossing geïsoleerde bossen rondom de kaya's.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)
Continent:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Afrika
UNESCO-Volgnummer:
1231
Inschrijvingsjaar:
2008
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.