May 27, 2022
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

YY_2DBhbtlg

Oude stad Dubrovnik

  • Kroatië

Dubrovnik is een havenstad in Dalmatië, een regio in Kroatië, aan de Adriatische Zee. De stad heeft circa 50.000 inwoners en is de hoofdstad van de provincie Dubrovnik-Neretva.

Dubrovnik, dat gelegen is onder de berg Srđ, wordt als een van de mooiste steden van de Adriatische kust beschouwd en daarom ook wel de 'Parel van de Adriatische Zee' genoemd. De oude, compleet ommuurde vestingstad van Dubrovnik staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Voor de Blasiuskerk staat Roland, de schutspatroon van de stad. Historische monumenten zijn verder het Franciscanerklooster, de nog intacte zeer oude Apotheek, het aparte Dogepaleis. De oude haven werd al gebruikt toen de Levantijnen hier in de 7e eeuw binnenvoeren. De vele roodgedakte patriciërshuizen en paleizen stammen uit de 17e eeuw. Door de hele stad zijn vele fonteinen aangelegd die hun water, dat door 16 reservoirs wordt geleid, alle krijgen van bergbronnen. Het culturele leven kreeg impulsen van o.a. Lord Byron, de Engelse romantische dichter, die hier een tijdje woonde en werkte, en George Bernard Shaw die hier enige weken te gast was bij een bevriend schrijver.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
95
Inschrijvingsjaar:
1979
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Kroatië, officieel Republiek Kroatië, is een Zuid-Europees land in de Europese Unie, begrensd door Slovenië en Hongarije in het noorden, Bosnië en Herzegovina en Montenegro in het zuiden en Servië in het oosten. In het westen ligt de Adriatische Zee, waar de Kroatische territoriale wateren grenzen aan die van Italië. Geografisch wordt het zuidelijk deel van Kroatië gezien als onderdeel van het Balkanschiereiland. Het strekt zich uit van de uiterste oostelijke hellingen van de Alpen in het noordwesten tot de Pannonische vlakte en de Donau in het oosten. Het centrale deel wordt bedekt door de Dinarische Alpen. De hoofdstad is Zagreb, andere belangrijke steden zijn onder meer Split, Osijek en Rijeka.
De laatste officiële census dateert van juli 2014. De Kroaten vormen met circa 90,4{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} de grootste bevolkingsgroep, de Serviërs de belangrijkste minderheid met 4,4{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f}. Andere minderheden zoals Bosniakken, Hongaren, Slovenen, Roma, Tsjechen en Albanezen maken samen ongeveer 5,2{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van de bevolking uit.
Kroatië werd een soevereine staat nadat het op 25 juni 1991 zijn onafhankelijkheid uitriep. Vóór de onafhankelijkheidsverklaring maakte Kroatië deel uit van het voormalige Joegoslavië als "Socialistische Republiek Kroatië".
Kroatië heeft de parlementaire republiek als staatsvorm en het land is naast onderdeel van de Europese Unie, lid van de Verenigde Naties, de Raad van Europa, de NAVO, de Wereldhandelsorganisatie en stichtend lid van de Mediterrane Unie.

Provincies:

Bjelovar-Bilogora, Karlovac, Koprivnica-Križevci, Krapina-Zagorje, Međimurje, Sisak-Moslavina, Varaždin, Zagreb, Dubrovnik-Neretva, Istrië, Lika-Senj, Primorje-Gorski Kotar, Split-Dalmatië, Šibenik-Knin, Zadar, Brod-Posavina, Osijek-Baranja, Požega-Slavonia, Virovitica-Podravina, Vukovar-Syrmië

Landoppervlakte:
56594 km²
Hoofdstad:
Zagreb
Overige steden:

Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Karlovac, Pula, Dubrovnik, Samobor, Vinkovci

Landnummer:
385
Internetlandcode:
.hr
Aantal inwoners:
4313707
Valuta:
  • Kroatische kuna
Taal:
Kroatisch
Bezienswaardigheden:

Nationaal Park Plitvicemeren, Amfitheater van Pula, Trogir, Nationaal Park Kornati, Šibenik, Krka watervallen, Lokrum, Brioni, Kathedraal van Split, Stradun

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.