November 28, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Chavin (Archaeological Site)
LCTNsvQoOzU

Archeologisch Chavin

  • Peru

De Chavin-cultuur is een kunststijl in Peru vanaf 1700 tot 300 voor Christus. De stijl is vernoemd naar de stad Chavín de Huántar.
De Chavin-cultuur bestaat uit een hoog ontwikkelde sculptuur, namelijk stenen steles met reliëfs met reuzenkoppen en zwarte dikwandige keramiek. De kleiachtige beeldjes werden gebakken met warme lucht en daarom waren de kleuren bruin grijs of zwart. Later werden de kleuren oranje roodbruin. De traditionele vormen zijn schotels, kommen, kruiken met een rechte tuit of met de stijgbeugeltuit. De versiering is er met de hand in gekrast. Ook worden er geometrische vormen aangebracht. Het aardewerk is met de hand gemaakt, maar ook worden er in het gebied van Cupisnique.
Ze zijn bijna altijd diervormig en ze stellen vaak bek en tanden van adelaars, vleugels en klauwen van adelaars, valken en slangen voor. Ook zijn er beelden gevonden met dagelijkse taferelen en deze kunst is gebaseerd op drie dieren namelijk de roofkat, de vogel en een slang.

Het archeologische complex van Chavín de Huantar is op de Werelderfgoedlijst geplaatst vanwege de uitzonderlijke waarde als getuige van een van de belangrijkste cultuurperioden van de Andesregio in Peru. Het complex staat bekend om zijn unieke architectuur en kunstwerken die dateren uit het pre-Columbiaanse tijdperk.

Chavín de Huantar was tussen 900 en 200 voor Christus het centrum van de Chavín-cultuur. Het complex omvat ceremoniële gebouwen, tempels, pleinen en ondergrondse galerijen die gebruikt werden voor religieuze en culturele ceremonies. Het complex is vooral bekend om zijn indrukwekkende stenen architectuur en sculpturen, waaronder de beroemde Lanzón-monoliet, een 4,5 meter hoge sculptuur die in een van de ondergrondse galerijen is gevonden.

Het archeologische complex van Chavín de Huantar is belangrijk omdat het ons een inzicht biedt in de vroege Andes-beschavingen en hun religieuze en culturele praktijken. Het complex heeft ook invloed gehad op de latere culturen in de regio. De kunstwerken en architectuur hebben bovendien een belangrijke invloed gehad op de latere Andes-beschavingen.

Vanwege zijn culturele en historische betekenis is het archeologische complex van Chavín de Huantar in 1985 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Peru en Zuid-Amerika.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
Continent:
  • Zuid-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Latijns-Amerika en Caraïben
UNESCO-Volgnummer:
330
Inschrijvingsjaar:
1985
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.