April 20, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Hala Stulecia in Wrocław

  • Polen

De Jahrhunderthalle is een evenementenhal in de Poolse stad Wrocław. De hal is gebouwd in 1913 ter herdenking van de Slag bij Leipzig, die een eeuw daarvoor had plaatsgevonden. Het gebouw is ontworpen door Max Berg, die behoorde tot de vooruitstrevende architecten waar Breslau destijds bekend om was. Het wordt beschouwd als zijn meest bijzondere ontwerp. Sinds 13 juli 2006 staat de hal op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Max Berg (1870-1947) was sinds 1909 hoofd bouwzaken van de stad Breslau. Enkele van zijn ontwerpen, waaronder de Jahrhunderthalle, werden uitgevoerd, maar er bleven ook ontwerpen van zijn hand ongebouwd, vanwege weerstand bij de bevolking. De hal is gebouwd in staal en beton. De koepel (met een doorsnee van 65 meter) heeft wel wat weg van die van het Pantheon in Rome en is in feite de eerste overspanning van dat formaat en in die vorm sinds het Pantheon in de 2e eeuw na Christus gebouwd werd. Andere voorbeelden van modernistische bouw in Wrocław zijn de vele villa’s in de stijl van Bauhaus aan de rand van de stad en het bewaard gebleven warenhuis Petersdorff van Erich Mendelsohn in het centrum.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1165
Inschrijvingsjaar:
2006
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.