November 25, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Maagdelijke wouden van Komi

  • Rusland

De Maagdelijke wouden van Komi zijn een natuurlijk UNESCO Werelderfgoedmonument in de Noordelijke Oeral (onderdeel van het Oeralgebergte). Het gebied ligt in de Russische autonome republiek Komi en bestaat uit een primaire, onaangeraakte bossen met een totaaloppervlakte van 32.800 km², het grootste van Europa. De Maagdelijke wouden van Komi behoren tot de ecoregio Oeralgebergte Taiga.
Tot de belangrijkste boomsoorten behoren de Siberische spar (Picea obovata), Siberische zilverspar (Abies sibirica) en de Siberische larix (Larix sibirica). Enkele opvallende zoogdieren zijn de Europese nerts (Mustela lutreola), de sneeuwhaas (Lepus timidus), het rendier (Rangifer tarandus) en de sabelmarter (Martes zibellina).
Het gebied omvat de Zapovednik Petsjoro-Ilytsjki en het Nationaal Park Joegyd Va. Het gebied verkreeg de werelderfgoedstatus in 1994, waarmee het het eerste gebied was in Rusland dat deze status verkreeg. De status bracht het gebied extra gelden uit het buitenland en redde het van dreigende kap door het Franse bedrijf HUET Holding langs de rivieren de Ilytsj en de Petsjora (tegelijkertijd werd het gebied ook nog getroffen door een grote olielekkage die de rivieren vervuilde). De status geeft momenteel echter geen bescherming tegen andere gevaren als illegale houtkap en vooral de goudmijnbouw. Voor 1994 werden er goudafzettingen gedolven in het noorden van het Nationaal Park Joegyd Va. Na de erkenning bleef echter het hoofd van Komi's Ministerie van Natuur actief in het aanmoedigen van het delven van goud in het gebied. De overheid van de republiek poogde eerder om de grenzen van het beschermde gebied zo op te schuiven, dat de goudrijke gedeelten er buiten kwamen te vallen. Deze pogingen werden echter gestopt door een uitspraak van het Hooggerechtshof van Komi.

Criteria
  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
  • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
719
Inschrijvingsjaar:
1995
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.