April 23, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

JzrlDaLymzI

Stari Ras en socopani

  • Servië

Stari Ras of Ras was in de vroege middeleeuwen de hoofdstad van het Servische staat Raška, die meerdere Servische stammen uit de Balkan verenigde. De historische plaats werd door archeologen ontdekt op een berg boven het dal van de Raška.
In de 6e eeuw werd de vesting "Arsa" reeds door de Oost-Romeinse historicus Procopius vermeld. De vestiging zou zijn opgericht onder Justinianus I.
In Servië werd Ras een belangrijke plaats bij de Servisch-Byzantijnse grens, en de zetel van een bisdom. In de 12e eeuw werd het onder Vukan van Raška hoofdstad. Ras gaf tevens zijn naam aan het hoofdgebied van het middeleeuwse Servië, dat later de basis van het Rijk van Nemanjić zou worden. De benamingen "Serviër" en "Rasziër" zouden nog tot de 18e eeuw vaak door elkaar gebruikt worden.
In de 13e eeuw werd Stari Ras verwoest, vermoedelijk door de Mongolen.
De bevolking trok naar een lager gebied, waar de nieuwe stad Raška ontstond.
in 1979 werd Stari Ras samen met het nabijgelegen Sopoćani-klooster en de Sint-Petruskerk (de oudste kerk van Servië) opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
96
Inschrijvingsjaar:
1979
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.