April 27, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Prehistoric Rock Art Sites in the Côa Valley and Siega Verde
8SpQ3VOq9l4

Prehistorische rotskunst in de Coa Vallei en de Siega Verde

  • Spanje

Met 5000 prehistorische kunstwerken in Foz Côa en 440 in de Siega Verde is het gebied een ‘openluchtmuseum van Paleolithische kunst’. De rotstekeningen bevinden zich in het stroomgebied van de Douro, meer bepaald aan de zijrivieren Aguenda en Côa. Het gebied met rotskunst is het grootst in de Côa-vallei in Portugal. In 2010 werd het erfgoed uitgebreid met de rotstekeningen van de Siega Verde in Spanje, die analoog zijn met deze in Portugal en uit dezelfde tijd stammen.
De rotstekeningen van de Côa-vallei liggen nu in het Côa-vallei archeologisch park. Het park werd opgericht in 1996. De toekomst voor het stukje erfgoed zag er niet altijd even rooskleurig uit, want in de jaren 90 had de Portugese regering beslist een dam te bouwen. Jarenlang waren er nationale en internationale onderhandelingen, maar in 1995 werd het plan goedgekeurd. Later in het jaar werd het project geannuleerd, na de verkiezingen. In 1997 werd de rotskunst nationaal erfgoed. In 1998 werden de prehistorische kunstwerken UNESCO-werelderfgoed.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
866
Inschrijvingsjaar:
1998
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.