Werelderfgoed
rLcaH8Ick5A
Archeologisch ensemble van Tarraco
- Spanje
CriteriaTarraco (het huidige Tarragona), was een Iberische, en later Romeinse stad op de oostkust van Spanje, gelegen op 85 km ten zuidwesten van het huidige Barcelona.In 2000 werden 14 uit de Romeinse tijd overgebleven bouwwerken als een archeologische verzameling op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.
Het Archeologisch ensemble van Tarraco staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de uitzonderlijke culturele en historische waarde van deze oude Romeinse nederzetting. Tarraco was in de oudheid een belangrijke Romeinse stad en was de hoofdstad van de provincie Hispania Citerior.
Het ensemble bestaat uit diverse Romeinse overblijfselen, waaronder het Romeinse amfitheater, de Romeinse muur, het Romeinse circus en het Romeinse forum. Ook zijn er overblijfselen te zien van een aquaduct en diverse Romeinse villa's en thermen.
Het Archeologisch ensemble van Tarraco is een van de belangrijkste voorbeelden van Romeinse stedenbouw en architectuur in Spanje. Het getuigt van de belangrijke rol die de stad speelde in de Romeinse tijd, als belangrijk handels- en cultureel centrum. De overblijfselen bieden ook inzicht in het dagelijks leven in de Romeinse tijd, waaronder de architectuur, religie, economie en cultuur.
Door de erkenning als werelderfgoedlocatie moet het Archeologisch ensemble van Tarraco beschermd en bewaard blijven voor toekomstige generaties. Het is een belangrijk voorbeeld van Romeinse stedenbouw en architectuur, en het bewaart belangrijke informatie over het verleden van de regio.
- II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
- III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
- Europa
- Europa en Noord-Amerika
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.