March 28, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Aranjuez

  • Spanje

Aranjuez is een plaats en gemeente in de Spaanse autonome regio Madrid, met een oppervlakte van 201 km². Aranjuez telt 57.932 inwoners (1-1-2016).
De plaats ligt circa 47 kilometer ten zuiden van Madrid, op de plaats waar de Taag en de Jarama samenvloeien. Het rechthoekige stedenbouwkundige ontwerp dateert uit de tijd van Karel III van Spanje. In Aranjuez bevindt zich het Palacio Real de Aranjuez, ooit de zomerresidentie van de Spaanse koningen, dat werd gebouwd tijdens de regeerperiode van Filips II van Spanje. Naar dit verleden wordt verwezen in het Concierto de Aranjuez (1939) van de Spaanse componist Joaquín Rodrigo, die op het plaatselijke kerkhof ligt begraven.

Aranjuez staat op de Werelderfgoedlijst vanwege de bijzondere culturele en natuurlijke waarde van het Koninklijk Paleis van Aranjuez en de omliggende tuinen, bossen en velden. Het Koninklijk Paleis van Aranjuez werd gebouwd in de 16e eeuw en werd later uitgebreid in de 18e eeuw. Het paleis en de tuinen zijn ontworpen in een combinatie van Franse en Spaanse stijlen, met een mix van barokke en neoklassieke invloeden. Het paleis en de omliggende tuinen en bossen zijn van groot belang voor de geschiedenis van de Spaanse architectuur en tuinontwerp. De regio heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de landbouwgeschiedenis van Spanje, vooral in de productie van aardbeien en asperges. De combinatie van de historische, architecturale en agrarische elementen van het landschap van Aranjuez maakt het een unieke site op de Werelderfgoedlijst.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1044
Inschrijvingsjaar:
2001
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.