May 26, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

yaxuqvswnu0

Oude stad Djenné

  • Mali

Djenné is een stad in Mali, gelegen aan de rand van de Sahara. Djenné is gelegen op een terp in de Binnendelta van de Niger. De stad is vooral bekend vanwege zijn monumentale leemarchitectuur. De wekelijkse markt op maandag, aan de voet van de moskee, trekt bevolking uit de verre omtrek. Veel mensen komen ook per boot over de rivier. De stad ligt op zo'n 500 km afstand van de karavaanstad Timboektoe, waarmee ook handel gedreven wordt. Beide steden maakte deel uit van het Trans-Sahara handelsnetwerk. Djenné is lid van de Organisatie van de Steden van de Erfenis van de Wereld en het historisch stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Afrika
UNESCO-Volgnummer:
116
Inschrijvingsjaar:
1988
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.