April 10, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Nationaal park Tadzjikistan

  • Tadzjikistan

Het Nationaal park Tadzjikistan beslaat meer dan 2,5 miljoen hectare in het oosten van het land, in het midden van de zogenaamde Pamir Knoop, waar de hoogste bergketens op het Euraziatische continent bij elkaar komen. Het gebied bestaat uit hoge plateaus in het oosten en ruige bergtoppen in het westen, sommigen meer dan 7.000 meter hoog. De langste gletsjervallei buiten het poolgebied is er te vinden, te midden van 1.085 gletsjers, 170 rivieren en meer dan 400 meren. Het nationale park kent extreme seizoensgebonden temperatuurschommelingen en een rijke flora met soorten van zowel de zuidwestelijke als de Centraal-Aziatische floristische regio’s.

Criteria
  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
  • VIII. het is een bijzonder voorbeeld van belangrijke lopende ecologische en biologische processen in de evolutie en ontwikkeling van ecosystemen op het land, in zoet water, aan de kust en in en op zee, en van gemeenschappen van planten en dieren.
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
1252
Inschrijvingsjaar:
2013
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Tadzjikistan, officieel de Republiek Tadzjikistan, is een land in Centraal-Azië dat grenst aan Oezbekistan, Kirgizië, China en Afghanistan. Tot 1991 maakte het deel uit van de Sovjet-Unie.
Tadzjikistan is een zeer bergachtig land, dat voor de helft op een hoogte van meer dan 3000 meter ligt. Het oosten van het land ligt in de Pamir, een hooggebergte waartoe ook de berg Ismail Samanipiek behoort, ooit de hoogste berg van de Sovjet-Unie. Andere bergen in dit gebied zijn de Onafhankelijkheidsberg en de Avicennaberg. Dit zeer dunbevolkte gebied, Badachsjan, geniet een autonome status en wordt bewoond door vele kleine volken.
De hoofdstad Doesjanbe ligt in het westen van het land aan de voet van het Hisorgebergte, dat het stroomgebied van de Amu Darja scheidt van dat van de Syr Darja. Bijna geheel Tadzjikistan watert af op de Amu Darja, die samen met haar bronrivier de Pandzj de grens met Afghanistan vormt.
Een smalle corridor verbindt West-Tadzjikistan met het noorden van de regio Sogdië, die een gedeelte van de dichtbevolkte Vallei van Fergana beslaat. In dit gebied ligt aan de Syr Darja de tweede stad van het land, Choedzjand.
Tadzjikistan beschikt over enkele exclaves, waarvan Voroech in Kirgizië de grootste is.

Provincies:

Sughd, Nohijahoi tobei dzjoemhoeri, Khatlon, Gorno-Badachsjan, Doesjanbe

Landoppervlakte:
142600 km²
Hoofdstad:
Doesjanbe
Overige steden:

Khorugh, Kŭlob stad, Qŭrghonteppa, Roghun stad, Tursunzoda stad, Vahdat stad, Chkalov

Landnummer:
992
Internetlandcode:
.tj
Aantal inwoners:
8330946
Valuta:
  • Tadzjiekse Somoni
Taal:
Tadzjieks Perzisch
Bezienswaardigheden:

Fann Mountains, Sarez Lake, Iskanderkul, Dushanbe Zoo, Rudaki Park, National Museum of Tajikistan, Statue of Ismoil Somoni, Hisor Fortress

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.