April 19, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Ksar of Ait-Ben-Haddou
BFypsjnzJE4

Kasba's van AitBenHaddou

  • Marokko

Aït-Ben-Haddou is een middeleeuwse, verstevigde stad in de Marokkaanse regio Souss-Massa-Draâ langs een rivier. De stad is bekend vanwege de schitterende kasba's, die op een heuvel zijn gebouwd. Deze zijn in leembouw opgetrokken en worden samen de Ksar genoemd. De kasba's zijn versterkt door muren met hoektorens met daartussen smalle stegen, en hiermee een typisch voorbeeld van Zuid-Marokkaanse architectuur. De stad werd in 1987 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard en trekt jaarlijks zo'n 25.000 toeristen.
De stad heeft zo'n 750 inwoners, van wie de meesten tegenwoordig in moderne huizen in een wijk aan de andere kant van de rivier wonen. Er wonen echter nog steeds negen families binnen de ksar.

Criteria
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen
Continent:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
444
Inschrijvingsjaar:
1987
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.