Werelderfgoed
4-Nl3wWPdsE
Medina van Essaouira
- Marokko
CriteriaEssaouira is een kuststad in het westen van Marokko, gelegen aan de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van Safi en Casablanca. Essaouira is de hoofdplaats van de provincie Marrakech-Tensift-Al Haouz. In 2004 telde Essaouira 69.493 inwoners.
De stad heeft een geschiedenis die teruggaat naar de 5e eeuw v.Chr., toen de Carthaagse navigator Hanno hier een handelspost stichtte, genaamd Arambys. Eeuwen later bouwde Juba II er een purper-fabriek. Het stadje stond in de Middeleeuwen bekend als Mogador, en in 1506 werd het ingenomen door de Portugezen.
Het huidige Essaouira werd in 1760 gesticht door de Alaouieten-Sultan Mohammed ibn-Abdullah. In 1844 bombardeerden de Fransen de stad om Marokko te dwingen te stoppen Abd al-Kader te steunen, leider van een Algerijnse verzetsbeweging.
Tegenwoordig is Essaouira vooral bekend als toeristische trekpleister. Ook is het een geliefd oord van windsurfers. De Medina van Essaouira (vroeger "Mogador") is UNESCO Werelderfgoed. Jaarlijks in juni vindt er een Gnawa- en wereldmuziek-festival plaats. Er is een kleine vissershaven, waar men lijdt onder de concurrentie van de havens van Agadir en Safi. Toch wordt er een aanzienlijke hoeveelheid vis gevangen, vooral sardine.
De stad is gelegen in het gebied van de Haha Berbers en circa de helft van de bevolking spreekt nog het Berber dialect. Verder bevinden zich veel Arabieren van de Chiadma, die het gebied ten noorden van de stad bevolken. De stad heeft ook een belangrijke aanwezigheid van Gnawa, afstammelingen van zwart-Afrikaanse slaven.
- II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
- IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
- Afrika
- Arabische Staten
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.