January 29, 2022
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Portugese stad Mazagan

  • Marokko

El Jadida is een havenstad aan de Atlantische kust van Marokko, in de gelijknamige provincie El Jadida, gelegen in de regio Doukala-Abda. Vanuit de haven worden diverse landbouwproducten uitgevoerd. In de stad wonen 144.440 mensen (2004). Tijdens het Franse protectoraat over Marokko (1912-1956) werd de stad Mazagan genoemd.
De stad werd in 1502 ingenomen door de Portugezen. Zij noemden haar Mazagão en behielden haar na 1541 als enige stad in Marokko. Mazagão werd herhaaldelijk belegerd door de Marokkanen en kwam uiteindelijk in 1769 in Marokkaanse handen na door de Portugezen bij hun vertrek grotendeels te zijn verwoest. Het oude Portugese fort, waar de stad omheen is gebouwd, is nog steeds te bezoeken. In 2004 werd het historische centrum van de stad door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
1058
Inschrijvingsjaar:
2004
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Marokko, officieel het Koninkrijk Marokko, is een land in noordelijk Afrika aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan, grenzend aan Algerije en de Westelijke Sahara. Het behoort tot de Maghreb-landen, waar ook Tunesië, Mauritanië, Algerije en Libië toe worden gerekend. Marokko is een lidstaat van de VN, de OIS en van de Arabische Liga.
De oudste staat in het huidige Marokko was het inheemse koninkrijk Mauretania en bestond vanaf 110 v. Chr. De moderne staat Marokko is ontstaan toen het land zich onafhankelijk verklaarde van Frankrijk en Spanje op 2 maart 1956. De Frans-Spaanse bezetting van Marokko begon in 1912. De hoofdstad van Marokko is Rabat en de grootste stad is Casablanca. Andere belangrijke steden zijn Fez, Marrakesh, Agadir, Tanger, Oujda, en Nador.
Marokko is een monarchie. Sinds 23 juli 1999 is Mohammed VI de koning van Marokko. Hij werd daarmee de achttiende koning van de Alaoui-dynastie die sinds 1666 regeert in Marokko. De nationale feestdag van Marokko is op 30 juli, de dag waarop koning Mohammed VI zijn vader Hassan II officieel opvolgde.
De overheersende godsdienst is de islam, maar het land telt ook een klein percentage christenen en joden. Marokko heeft twee officiële talen: Arabisch en het Berbers. Het Marokkaanse onderwijssysteem, voormalige kolonisatie en media zorgen ervoor dat veel Marokkanen ook buitenlandse talen beheersen waaronder: Frans, Spaans en in mindere mate Engels. In het dagelijks leven worden er twee volkstalen gesproken: Marokkaans Arabisch en het Berbers.

Provincies:

Béni Mellal-Khénifra, Casablanca-Settat, Dakhla-Oued Eddahab, Drâa-Tafilalet, Fès-Meknès, Guelmim-Oued Noun, Laâyoune-Sakia El Hamra, Marrakech-Safi, Oriental, Rabat-Salé-Kénitra, Souss-Massa, Tanger-Tétouan-Al Hoceïma

Landoppervlakte:
446550
Hoofdstad:
Rabat
Overige steden:

Casablanca, Fez, Tanger, Marrakesh, Meknes, Kenitra, Agadir, Nador, Temara, Larache

Landnummer:
212
Internetlandcode:
.ma
Aantal inwoners:
33655786
Valuta:
  • Marokkaanse Dirham
Taal:
Arabisch
Bezienswaardigheden:

Asilah, Essaouira, Fez, Marrakesh, Meknes, Sala, Bahiapaleis, Hassantoren, Saaditombes, Majorelletuin, Atlasgebergte

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.