October 25, 2020
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

g7SkM0LKiPQ

Le Morne Cultural Landscape

  • Mauritius

Le Morne Brabant is een berg en tevens schiereiland in het uiterste zuidwestelijke punt van het eiland Mauritius, in de Indische Oceaan, aan de windzijde van het eiland. Een kenmerkend verschijnsel op het schiereiland is de gelijknamige basaltachtige monoliet met een top van 556 meter (1824 voet) boven zeeniveau. De top heeft een oppervlakte van meer dan 12 hectare. Er zijn veel grotten op de steile hellingen. Het is grotendeels omgeven door een lagune en is een bekende toeristische attractie. Het is ook een toevluchtsoord voor twee zeldzame planten, de Mandrinette, en de Boucle d'Oreille, die enkel op de zijkanten van de berg groeit.
Het schiereiland was berucht in het begin van de 19e eeuw als een toevluchtsoord voor gevluchte slaven. Na de afschaffing van de slavernij op Mauritius, op 1 februari 1835 reisde een politie-expeditie naar het eiland om hen te informeren. Echter, het doel van de expeditie was verkeerd begrepen door de slaven en een groot aantal slaven sprong van de rotsen af naar hun dood. Sindsdien wordt deze datum gebruikt als de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij.
De berg is genoemd naar het VOC-schip Brabant dat hier op 29 december 1783 op de klippen liep.
Het schiereiland profiteert van een micro-klimaat. Le Morne Brabant Mountain werd voorgelegd aan de kandidatenlijst van de werelderfgoedlijst in 2003. In 2008 werd het eiland opgenomen op de lijst.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
159
Inschrijvingsjaar:
2008
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Mauritius is een eiland in de Indische Oceaan. Het ligt circa 855 km ten oosten van Madagaskar en circa 1800 km ten oosten van het vasteland van Afrika. Mauritius wordt gerekend tot de Afrikaanse landen.
Tot de Republiek Mauritius behoren de eilanden Mauritius, Rodrigues, Agalega-eilanden en de Cargados Carajos, die binnen het Britse Gemenebest ook wel de Lesser Dependencies genoemd worden en met elkaar slechts 71 km² groot zijn.
Mauritius, Rodrigues en het eiland Réunion vormen tezamen de Mascarenen, vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Mascarenhas, een van de eersten die voet aan wal zetten op Mauritius.
De hoofdstad is Port Louis, dat in 1735 door de Fransen gesticht was en wellicht de naam kreeg van de Franse koning Lodewijk XV.
Het eiland heeft een smalle kuststrook met langgerekte stranden. Daarachter bevindt zich oprijzend laaggebergte. De hoogste top ligt in het zuidwesten en is 828 meter. Centraal op het eiland ligt een plateau van ruim 600 meter hoogte, gevormd door kraters en lava en ander vulkanisch gesteente. De vulkanen zijn trouwens al lang geleden uitgewerkt. Ook bevinden zich in het binnenland een aantal meren, enkele rivieren en watervallen. Bijna het hele eiland is omgeven door een koraalrif. Vroeger had Mauritius heel veel dicht bos, maar nu beslaat dat nog maar ruim 20{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van de oppervlakte.
Omdat Mauritius vrij geïsoleerd ligt kent het een beperkt aantal dier- en plantensoorten, waarvan er echter wel veel alleen hier voorkomen. Zo leeft er op het eiland Mauritius de uiterst zeldzame Mauritiusduif en de Mauritiustorenvalk, en vroeger kwam hier ook de dodo voor.

Provincies:

Black River, Flacq, Grand Port, Moka, Pamplemousses, Plaines Wilhems, Port Louis, Rivière du Rempart, Savanne

Landoppervlakte:
1969 km²
Hoofdstad:
Port Louis
Overige steden:

Beau Bassin-Rose Hill, Vacoas-Phoenix, Curepipe, Quatre Bornes, Trou aux Biches, Saint-Antoine, Centre de Flacq

Landnummer:
230
Internetlandcode:
.mu
Aantal inwoners:
1348242
Valuta:
  • Mauritiaanse Roepie
Taal:
Engels
Bezienswaardigheden:

Seven Colored Earths, Le Morne Brabant, Flic en Flac Beach, Notre Dame Auxiliatrice, Crystal Rock, Chamarel Falls

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.