February 23, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Lednice-Valtice Cultural Landscape
aDrKfwXe9dI

Cultuurlandschap van Lednice-Valtice

  • Tsjechië

Lednice is een Tsjechische gemeente in de regio Zuid-Moravië, en maakt deel uit van het district Břeclav. De gemeente telt 2328 inwoners. Lednice maakt samen met Valtice deel uit van het "Cultuurlandschap van Lednice-Valtice" dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
De oudste vermelding Lednice is uit het jaar 1222. Tot de onteigening in 1945 was het kasteel van Lednice in het bezit van de vorsten van Liechtenstein. In 1945 werd de overwegend Duitstalige bevolking uit Lednice verdreven. Sinds 1996 staat het kasteel samen met het slot Valtice op de werelderfgoedlijst.
Valtice is van oudsher verbonden met de naam van het vorstenhuis van Liechtenstein. Sinds de 13e eeuw waren zij in het bezit van goederen rond Valtice en Mikulov na Morave. Begin 17e eeuw liet vorst Karel Eusebius van Liechtenstein er een kasteel bouwen door architect Giovanni Tencalla. Het vorstenhuis bleef tot 1945 eigenaar van de landgoederen, toen deze geconfisqueerd werden door de Tsjecho-Slowaakse regering.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
763
Inschrijvingsjaar:
1996
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.