April 23, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Holy Trinity Column in Olomouc
R9Y5eWfDU4s

Drievuldigheidszuil in Olomouc

  • Tsjechië

De Drievuldigheidszuil is een erezuil in de Tsjechische stad Olomouc. Het barokke monument werd tussen 1716 en 1754 gebouwd ter ere van God. Het hoofddoel van de bouw was het eren van de katholieke kerk en het geloof. Een belangrijke aanleiding voor het begin van de bouw in 1716 was het einde van de pest die de regio getroffen had tussen 1714 en 1716. De zuil wordt ook gezien als een uiting van het lokale patriottisme, aangezien alle kunstenaars die gewerkt hebben aan het monument inwoners van Olomouc waren. Daarnaast zijn bijna alle afgebeelde heiligen op een bepaalde manier met de stad verbonden.
In het jaar 2000 is de Drievuldigheidszuil van Olomouc toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De officiële reden daarvoor is "dat het een van de meest exceptionele voorbeelden is van het summum van de Centraal-Europese barokke artistieke expressie".

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
859
Inschrijvingsjaar:
2000
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.