August 5, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

hyDEG_BLR4Y

Medina van Tunis

  • Tunesië

Tunis is de hoofdstad en grootste stad van Tunesië. De stadskern telde 728.453 inwoners bij de volkstelling van 2004 tegen 596.654 bij die van 1984. Ze ligt in het uiterste noorden van het land aan de baai van Tunis, een onderdeel van de Middellandse Zee. Tunis is een universiteitsstad.
Zoals veel hedendaagse Islamitische steden heeft Tunis zowel een deel dat heel westers aandoet in architectuur, als een oud stadsdeel, dat vaak de medina genoemd wordt. Achter het Belvedere-park, onderaan de heuvelhelling, ligt de meest bekende bezienswaardigheid: het Bardomuseum. In de harem van het voormalige Bardo-paleis is een museum ingericht dat na het Egyptische museum in Caïro de grootste betekenis heeft. In 30 zalen is een unieke verzameling van onder andere wereldberoemde Romeinse mozaïeken, modellen van belangrijke ruïnes, Fenicische vondsten, en Romeinse sarcofagen bijeengebracht. Bezienswaardig verder is de soek Bab-el-Bahar die tot de mooiste van Noord-Afrika gerekend wordt: ieder ambacht heeft hier zijn eigen plek zoals zadelmakers, parfumeurs, tapijthandelaren, koperslagers, juwelenhandelaren, pottenbakkers enz., kenmerkend een oriëntaals handelsleven met specifieke geuren, een warboel van kreten en een rijk palet van kleuren. Daar bovenuit steekt de 44 meter hoge minaret van de moskee die uit de 8e eeuw stamt. Tegenover het Dar Hoessein-paleis (met museum voor islamitische kunst) staan de moskeeën El-Ksar en de kasba met de fraaie minaretten. Niet alle moskeeën zijn vrij toegankelijk. De Moorse stijlelementen zijn overheersend.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen
Continent:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
36
Inschrijvingsjaar:
1979
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Tunesië, officieel de Republiek Tunesië, is een land in Noord-Afrika grenzend aan Algerije en Libië en aan de Middellandse Zee. Het behoort tot de Maghreblanden, waartoe ook Marokko, Mauritanië, Algerije en Libië worden gerekend.
De bevolking van Tunesië bestaat oorspronkelijk voor het grootste gedeelte uit Berbers. De meeste Tunesiërs zijn zich hiervan echter niet meer bewust en beschouwen zichzelf als Arabieren. In de loop van de geschiedenis hebben veel verschillende volken het grondgebied bezet en er hun sporen achtergelaten.
Tunesië is voor veel Europeanen een vakantieland. Populaire vakantiebestemmingen in het land zijn het eiland Djerba, en kustplaatsen als Sousse, Hammamet en Port El Kantaoui. Het land kent verder archeologische sites als die van Carthago dicht bij Tunis en El Djem met een indrukwekkend Romeins amfitheater. Ook heeft het land zeer gevarieerde soorten landschappen: van woestijnlandschap in de Sahara in het zuiden tot bossen in het noorden op het schiereiland Kaap Bon. Een goedkope manier van reizen is de gedeelde taxi, waarvoor men op goed geluk naar een taxistandplaats kan gaan: de chauffeurs zijn altijd blij als ze hun taxi vol krijgen. Minder bekend dan het eiland Djerba zijn de Kerkennah Eilanden die voor de kust van Sfax liggen.
Belangrijke oases in Tunesië zijn Tozeur en Douz. Vanuit deze plaatsen kan men de Sahara verkennen, alsmede het zoutmeer Sjott el-Djerid. Wie nog nooit een fata morgana heeft gezien, maakt hier een goede kans er een waar te nemen. Sidi Bou Said is een pittoreske plaats niet ver van de hoofdstad Tunis, die onder meer kunstzinnige mensen aantrekt.

Provincies:

Ariana, Béja, Ben Arous, Bizerte, Gabès, Gafsa, Jendouba, Kairouan, Kasserine, Kébili, Kef, Mahdia, Manouba, Médenine, Monastir, Nabeul, Sfax, Sidi, Bouzid, Siliana, Sousse, Tatouine, Tozeur, Tunis, Zaghouan

Landoppervlakte:
163610 km²
Hoofdstad:
Tunis
Overige steden:

Bizerte, El Kef, Kasserine, Gafsa, Tozeur, Gabes, Medenine, Zarzis, Sfax, Sousse, Nabeul

Landnummer:
216
Internetlandcode:
.tn
Aantal inwoners:
11134588
Valuta:
  • Tunesische Dinar
Taal:
Arabisch
Bezienswaardigheden:

Bardomuseum, Archeologisch Museum van Sousse, Kathedraal van Saint-Louis, Byrsa, El Ghriba Synagogue

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.