August 15, 2022
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Qr5xcjjmN6U

Nationaal Park Ichkeul

  • Tunesië

Ichkeul is een meer en nationaal park in het noorden van Tunesië, nabij de kust van de Middellandse Zee. Het park bestaat grotendeels uit drasland en vormt een belangrijk knooppunt voor trekvogels.
Het park is geplaatst op Werelderfgoedlijst van UNESCO. Door de bouw van dammen is de water- en sedimentaanvoer naar het meer sterk gereduceerd, waardoor er het water brakker is geworden, met ecologische effecten tot gevolg.

Criteria
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.
Continent:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
8
Inschrijvingsjaar:
1980
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Tunesië, officieel de Republiek Tunesië, is een land in Noord-Afrika grenzend aan Algerije en Libië en aan de Middellandse Zee. Het behoort tot de Maghreblanden, waartoe ook Marokko, Mauritanië, Algerije en Libië worden gerekend.
De bevolking van Tunesië bestaat oorspronkelijk voor het grootste gedeelte uit Berbers. De meeste Tunesiërs zijn zich hiervan echter niet meer bewust en beschouwen zichzelf als Arabieren. In de loop van de geschiedenis hebben veel verschillende volken het grondgebied bezet en er hun sporen achtergelaten.
Tunesië is voor veel Europeanen een vakantieland. Populaire vakantiebestemmingen in het land zijn het eiland Djerba, en kustplaatsen als Sousse, Hammamet en Port El Kantaoui. Het land kent verder archeologische sites als die van Carthago dicht bij Tunis en El Djem met een indrukwekkend Romeins amfitheater. Ook heeft het land zeer gevarieerde soorten landschappen: van woestijnlandschap in de Sahara in het zuiden tot bossen in het noorden op het schiereiland Kaap Bon. Een goedkope manier van reizen is de gedeelde taxi, waarvoor men op goed geluk naar een taxistandplaats kan gaan: de chauffeurs zijn altijd blij als ze hun taxi vol krijgen. Minder bekend dan het eiland Djerba zijn de Kerkennah Eilanden die voor de kust van Sfax liggen.
Belangrijke oases in Tunesië zijn Tozeur en Douz. Vanuit deze plaatsen kan men de Sahara verkennen, alsmede het zoutmeer Sjott el-Djerid. Wie nog nooit een fata morgana heeft gezien, maakt hier een goede kans er een waar te nemen. Sidi Bou Said is een pittoreske plaats niet ver van de hoofdstad Tunis, die onder meer kunstzinnige mensen aantrekt.

Provincies:

Ariana, Béja, Ben Arous, Bizerte, Gabès, Gafsa, Jendouba, Kairouan, Kasserine, Kébili, Kef, Mahdia, Manouba, Médenine, Monastir, Nabeul, Sfax, Sidi, Bouzid, Siliana, Sousse, Tatouine, Tozeur, Tunis, Zaghouan

Landoppervlakte:
163610 km²
Hoofdstad:
Tunis
Overige steden:

Bizerte, El Kef, Kasserine, Gafsa, Tozeur, Gabes, Medenine, Zarzis, Sfax, Sousse, Nabeul

Landnummer:
216
Internetlandcode:
.tn
Aantal inwoners:
11134588
Valuta:
  • Tunesische Dinar
Taal:
Arabisch
Bezienswaardigheden:

Bardomuseum, Archeologisch Museum van Sousse, Kathedraal van Saint-Louis, Byrsa, El Ghriba Synagogue

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.