October 5, 2022
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Archaeological Site of Troy
9Av4xtNdeW0

Archeologisch Troje

  • Turkije

De stad Troje was lange tijd alleen bekend uit verhalen in de mythologie, zoals de oude Griekse heldendichten Ilias en Odyssee van Homerus en het Latijnse heldendicht Aeneis van Vergilius.
Troje (het huidige Hisarlık) lag bijzonder strategisch in het noordwesten van het huidige Turkije aan de Dardanellen. De Dardanellen verbindt de Egeïsche Zee met de Zee van Marmara. De zee kwam tot dicht bij de benedenstad en men was er verzekerd van een harde betrouwbare wind voor handelsschepen.
Wel is er altijd een zekere mate van twijfel geweest of het opgegraven Troje wel groot genoeg was voor het Troje van de Griekse schrijvers. Waar Homerus Troje en Ilion als één stad beschouwt zijn er andere schrijvers die dat niet doen. Als Homerus het verkeerd voor had, dan ligt er, ofwel op een andere plaats aan de Dardanellen, ofwel verder weg, nog een tweede, mogelijk groter Ilium/Troje.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Azië
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
849
Inschrijvingsjaar:
1998
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Turkije, officieel de Republiek Turkije, is een parlementaire republiek gelegen in Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa. De hoofdstad en regeringszetel van het land is Ankara.
Als staat ligt Turkije voor het overgrote deel in Azië. Ook de hoofdstad Ankara ligt in het Aziatische gedeelte van het land. Een kleine hoeveelheid land ligt geografisch in Europa. Het oudste en westelijke deel van de grootste stad Istanboel, en het gebied ten westen daarvan ligt in Europa, wat overeenkomt met 3{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van het Turkse land. Het Aziatische deel en het Europese deel worden gescheiden door de Dardanellen, de Zee van Marmara en de Bosporus, die gezamenlijk de Middellandse Zee met de Zwarte Zee verbinden. 97{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van Turkije ligt in West-Azië. Het land wordt om politieke en geschiedkundige redenen soms tot Europa gerekend. Vanwege culturele en religieuze redenen wordt het vaak tot Azië gerekend. Het land grenst aan Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië. Turkije heeft in totaal 6530 km kustlijn.
Turkije is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen wereldwijd. Internationaal gezien staat Turkije op de 7e plaats qua bezoekersaantallen. De grootste aantallen komen uit Duitsland, Rusland, Engeland, Nederland, Japan, Zuid-Korea en Iran, maar sinds enkele jaren is het land ook populair geworden onder Amerikanen, Arabieren en Indiërs. Door het mediterrane klimaat zijn vooral de badplaatsen langs de kust populair zoals Bodrum, Alanya, Marmaris, Kuşadası en Antalya, de Turkse west- en zuidkust staat ook wel bekend als de Turkse Rivièra.

Provincies:

Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Istanboel, Ismir, Kayseri, Kahramanmaraş, Konya, Diyarbakır, Eskişehir, Mersin, Malatya

Landoppervlakte:
783562 km²
Hoofdstad:
Ankara
Overige steden:

Alanya, Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Antalya, Istanboel, Bursa

Landnummer:
90
Internetlandcode:
.tr
Aantal inwoners:
80274604
Valuta:
  • Turkse lira
Taal:
Turks
Bezienswaardigheden:

Aspendos, Aspendos, Efeze, Green Canyon, Düdenwatervallen, Side Azura Dive Center, Blauwe Moskee, Ruines Tempel van Apollo, The Harbor, Cappadocie, Dalyan River

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.