April 27, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Canaima National Park
uX0_vNqzy2k

Nationaal park Canaima

  • Venezuela

Het Nationaal park Canaima is een park met een oppervlakte van 30.000 km² in het zuidoosten van Venezuela in de deelstaat Bolívar en is een onderdeel van het Hoogland van Guyana. Het grenst aan Brazilië en aan Guyana.

Het park werd opgericht op 13 juni 1962. Het had toen een oppervlakte van 10.000 km², maar in 1975 werd het uitgebreid tot de huidige 30.000 km². Het is nu één van de grootste natuurparken ter wereld. In 1994 kreeg het een plaats op de werelderfgoedlijst van UNESCO

Een groot deel van Nationaal park Canaima bestaat uit de door dalen doorkliefde hoogvlakte Gran Sabana. Karakteristiek zijn de tafelbergen van zandsteen, die tepui's worden genoemd. Deze bergen bestrijken ongeveer 65{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van het gebied.

Op de hoogvlakten kon zich een unieke flora en fauna ontwikkelen. Doordat de hoogvlakten klimatologisch geïsoleerd liggen van het regenwoud komen er verschillende endemische soorten ontstaan. Enkele bijzondere diersoorten in nationaal park Canaima zijn het reuzengordeldier, de reuzenotter en de tweevingerige luiaard.

In het park bevindt zich ook de hoogste waterval ter wereld, de Ángelwaterval of Salto Angel. Ook de Kuquenan is een bekende waterval.

Criteria
  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
  • VIII. het is een bijzonder voorbeeld van belangrijke lopende ecologische en biologische processen in de evolutie en ontwikkeling van ecosystemen op het land, in zoet water, aan de kust en in en op zee, en van gemeenschappen van planten en dieren.
  • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.
Continent:
  • Zuid-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Latijns-Amerika en Caraïben
UNESCO-Volgnummer:
701
Inschrijvingsjaar:
1994
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.