August 5, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Koninklijke botanische tuinen, Kew Gardens

  • Verenigd Koninkrijk

Kew Gardens is de populaire naam van een botanische tuin die is gelegen tussen de plaatsen Richmond upon Thames en Kew in het zuidwesten van de Britse hoofdstad Londen. De officiële naam is Royal Botanic Gardens, Kew (Koninklijke Botanische Tuinen, Kew).

Met Kew Gardens wordt ook wel gedoeld op het tuinencomplex in Kew zelf. Dit ontstond door toedoen van prinses Augusta van Saksen-Gotha, de weduwe van Frederick, prins van Wales. Sir William Chambers bouwde voor haar een aantal tuinelementen, waaronder een pagode (1761), naar Chinees voorbeeld, welke ligt in de zuidoosthoek van de tuin. Koningin Victoria schonk de tuin in 1841 aan het volk: daarmee werd de tuin toegankelijk voor het publiek.

Het Kew House (later White House geheten) werd gesloopt in 1802. Het "Dutch House" (Nederlandse Huis) uit 1631 werd in 1781 aangekocht door koning George III als onderkomen voor zijn kinderen. Het is een bakstenen gebouw dat nu bekendstaat als Kew Palace. Andere gebouwen zijn de oranjerie, de Palm House, de Princess of Wales Conservatory, de Temperate House, de Japanse Poort, en de boogruïne.

Het complex in Kew heeft een omvang van ongeveer 120 ha. Daarmee behoort Kew Gardens tot de grootste botanische tuinen ter wereld. Encephalartos woodii is een van de zeldzame planten die er te zien zijn.

In 2003 werd Kew Gardens geplaatst op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Kew Gardens is ook en vooral bekend als wetenschappelijk instituut op het gebied van de plantensystematiek: het herbarium heeft een uitgebreide bibliotheek en is de bron van tal van toonaangevende publicaties, waaronder het botanische tijdschrift Kew Bulletin. Ook is de botanische tuin verantwoordelijk voor Curtis's Botanical Magazine, een tijdschrift dat sinds 1787 bestaat en het langstlopende botanische tijdschrift met kleurenillustraties is. De bibliotheek is aangesloten bij de Council on Botanical and Horticultural Libraries (CBHL); een internationale organisatie van individuen, organisaties en instituten die zich bezighouden met de ontwikkeling, het onderhouden en het gebruik van bibliotheken met botanische literatuur en literatuur over tuinen. In de Royal Botanic Gardens, Kew bevindt zich het secretariaat van de European Botanical and Horticultural Libraries Group, een organisatie die zich richt op de promotie en facilitatie van samenwerking en communicatie tussen personen die werken in botanische en horticulturele bibliotheken, archieven en gerelateerde instituten in Europa.

Het Millennium Seed Bank Project is een internationaal samenwerkingsproject op initiatief van de Kew Gardens, dat in 2000 is gelanceerd. Het is het grootste ex-situbeschermingsproject dat ooit is uitgevoerd. De doelstelling is dat de deelnemende instituten aan dit project aan het begin van 2010 zaden van 10{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van de wilde zaadplantensoorten in de wereld in zaadbanken zullen hebben opgeslagen.

In 2002 werd de website ePIC opengesteld, waarmee geïnteresseerden eenvoudig informatie over planten en over de plantencollecties kunnen opvragen.

De botanische tuin is aangesloten bij Botanic Gardens Conservation International, een non-profitorganisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten. De tuin is aangesloten bij de Biodiversity Heritage Library (BHL), een samenwerkingsproject dat is gericht op het digitaliseren en beschikbaar stellen via open access van literatuur met betrekking tot biodiversiteit. De tuin is een partner van de Encyclopedia of Life, een online project dat een overzicht wil geven van alle bekende soorten organismen. Ook is de tuin aangesloten bij de Plant Conservation Alliance, een samenwerkingsverband dat zich richt op de bescherming van planten die van nature voorkomen in de Verenigde Staten.

Sinds oktober 2006 is Stephen Hopper directeur van de botanische tuin als opvolger van Peter Crane. Directeuren uit het verleden zijn Ghillean Prance, George Taylor en Joseph Dalton Hooker.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1084
Inschrijvingsjaar:
2003
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Het Verenigd Koninkrijk, officieel het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, afgekort VK is een soevereine staat in West-Europa met ongeveer 64 miljoen inwoners, gelegen tussen de Noordzee en de Atlantische Oceaan. In de moderne geschiedenis heeft deze staat als grote mogendheid een belangrijke rol gespeeld.
Het Verenigd Koninkrijk omvat in totaal vier gebieden: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
De eerste drie, Engeland, Schotland en Wales, vormen samen het eiland Groot-Brittannië. Noord-Ierland is het noordoostelijk deel van het Ierse eiland.
De vier gebieden hebben nog altijd een duidelijk herkenbare culturele, maar deels ook politieke identiteit, die hoorbaar is in de verschillende talen en dialecten die er gesproken worden, zichtbaar in onder meer vlaggen, bankbiljetten en plaatsnaamborden, en voor de bevolking bovendien voelbaar in recentelijk tot stand gekomen vormen van beperkt zelfbestuur in Noord-Ierland, Schotland en Wales. Dit alles laat onverlet dat in internationale betrekkingen alleen het soevereine Verenigd Koninkrijk een rol speelt. In de strikte betekenis van 'onafhankelijke staat' zijn de 'landen binnen het koninkrijk' geen landen, maar in een wat ruimere betekenis van 'begrensd gebied met een politieke identiteit' wel. Gebruikmakend van deze dubbele betekenis kan het Verenigd Koninkrijk worden aangeduid als 'vier landen in één land'

Provincies:

Greater London, South East, South West, West Midlands, North West, North East, Yorkshire and the Humber, East Midlands, East of England

Landoppervlakte:
242495 km²
Hoofdstad:
Londen
Overige steden:

Birmingham, Glasgow, Sheffield, Edinburgh, Liverpool, Manchester, Leeds, Bristol, Leicester, Cardiff, Coventry, Bradford, Nottingham, Newcastle upon Tyne, Kingston upon Hull, Plymouth

Landnummer:
44
Internetlandcode:
.uk
Aantal inwoners:
64430428
Taal:
Engels
Bezienswaardigheden:

Tower of London, Big Ben, Royal Yacht Britannia, Churchill Museum and Cabinet War Rooms, Roman Baths Museum, Palace of Westminster, Tower Bridge, Edinburgh Old Town , Windsor Castle

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.