January 29, 2022
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

zxFixg5PoIs

Matoboheuvels

  • Zimbabwe

De Matoboheuvels of Matoposheuvels is een gebied van granieten heuvels en beboste valleien zo'n 35 kilometer ten zuiden van Bulawayo in het zuiden van Zimbabwe. De heuvels zijn meer dan 2 miljard jaar geleden gevormd toen graniet naar de oppervlakte werd geduwd. Dit graniet is geërodeerd waardoor gladde heuvels ontstonden die zijn bezaaid met keien en waar struikgewas op groeit. Mzilikazi, stichter van de natie van de Matabele heeft dit gebied zijn naam, die 'Kale Hoofden' betekent, gegeven.
De heuvels beslaan een oppervlakte van ongeveer 3100 km², 440 km² maken deel uit van het Matobo Nationale Park. Het overige land is voornamelijk in handen van de gemeenschap en een klein gedeelte wordt gebruikt voor commerciële landbouw. Een gedeelte van het Nationale Park is een Wild Park, waar veel wild is uitgezet, onder andere de zwarte en de witte neushoorn. Dit Wild Park heeft een oppervlakte van 100 km² en bestaat uit een prachtig landschap met enkele spectaculaire balancerende rotsen en een indrukwekkend uitzicht over de vallei van de rivier Mpopoma.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)
Continent:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Afrika
UNESCO-Volgnummer:
306
Inschrijvingsjaar:
2003
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Zimbabwe, officieel de Republiek Zimbabwe, is een land in Afrika dat grenst aan Zambia, Mozambique, Zuid-Afrika en Botswana. De oppervlakte van 390.757 km² is bijna 13 keer de oppervlakte van België. Zimbabwe grenst niet aan de zee. De Limpopo rivier vormt de natuurlijke grens met Zuid-Afrika. De Zambezi en het Karibameer vormen een andere natuurlijke grens, namelijk met Zambia. Zuidoostelijk ligt er een andere belangrijke rivier: de Sabi.
Naar hoogteligging worden 4 gebieden onderscheiden. Het 'Hoogveld' waarop de hoofdstad Harare zich bevindt ligt tussen 1200 en 1500 meter hoog en maakt ongeveer 20{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van het territorium uit. Aan beide zijden van het 'Hoogveld' ligt het 'Middenveld'. Het is tussen 900 en 1200 meter hoog, en bestrijkt 40{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van het land. De bekkens van de Zambezi, de Limpopo en de Sabi vormen het lager gelegen 'Lageveld'. De vierde regio is het bergland grenzend aan Mozambique, en is gelegen boven de 1500 m.

Provincies:

Bulawayo, Harare, Manicaland, Mashonaland Central, Mashonaland East, Mashonaland West, Masvingo, Matabeleland North, Matabeleland South, Midlands

Landoppervlakte:
390757 km²
Hoofdstad:
Harare
Overige steden:

Bulawayo, Mutare, Bindura, Marondera, Chinhoyi, Masvingo, Lupane, Gwanda, Gweru

Landnummer:
263
Internetlandcode:
.zw
Aantal inwoners:
14546961
Valuta:
  • Zimbabwaanse Dollar
Taal:
Shona
Bezienswaardigheden:

Old Bulawayo, Zambezi River Bridge, Great Zimbabwe, Matobo Hills, Khami Ruins, The Nesbitt Castle, Raintree Venue, Crocodile Ranch, Catholic Cathedral, Chimanimanigebergte, Hwange National Park

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.